Ston

Održani 20. Neretvanski susreti i dodijeljena nagrada Maslini u lice

Neretvanska maslina dodijeljena književnici Radici Leko za knjigu Čežnjo neznana.
Kultura / Knjige | 02. 09. 2024. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Održani 20. Neretvanski susreti i dodijeljena nagrada Maslini u lice

Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret održan je u zidinama tvrđave Veliki kaštio u Stonu 31. kolovoza 2024. Susret je otvorila predsjednica DHK akademkinja Hrvojka Mihanović Salopek, kojoj je ukazana čast da dodjeli književnu nagradu Neretvanska maslina autoru najbolje pjesničke zbirke.

Pjesnike i goste pozdravio je načelnik Općine Ston gospodin Vedran Antunica s kojim organizator Neretvanskih susreta Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika ima odličnu suradnju jer je sjedište ogranka upravo u Stonu.

Predsjednica ogranka Anita Martinac naglasila je su ovogodišnji 20. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susreta posvećeni prvoj hrvatskoj književnici Anici Bošković (Dubrovniku, od 3. studenog 1714. – do 13. kolovoza 1804.), kojoj je objavljeno djelo na hrvatskom jeziku i prva književnica u Hrvatskoj, kojoj je objavljena knjiga za vrijeme njenog života. Anica Bošković uz Mariju Betteru-Dimitrović, Lukreciju Bogašinović, Juliju Bunić, Nadu Bunić i Katarinu Zrinsku spada u prva velika ženska imena hrvatske književnosti, odnosno, predstavljaju začetak tzv. ženskog pisma.

Kruna programa dodjela je književne nagrade Neretvanske masline za najbolju knjizi poezije objavljene u 2023/24. godini po kriterijima odabira knjige koja ima visoke književne, estetske i umjetničke domete u tematiziranju potrebe očuvanja prirode, kao i tradicijskih, baštinskih vrijednosti bilo kojeg hrvatskog kraja – čime se daje prinos očuvanju materijalne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda, te humanizmu kao temeljnom odnosu života na Zemlji.

Profesorica dr. Marina Kljajo Radić pročitala je obrazloženje povjerenstva kojeg je bila član zajedno s prof. dr. Šimunom Musa i književnicom Anitom Martinac, te naglasila da su tri knjige s obzirom na vrijednosnu poetsku razinu razmatrane u užem izboru: Kamov bi nam zamjerio štošta, autora Davora Grgurića; Osluškujući tišinu, Viktorije Bukovac i Čežnjo neznana, Radice Leko.

Odlučeno je da se nagrada Neretvanska maslina dodjeli knjizi Čežnjo neznana književnice Radice Leko a da knjige Davora Gregurića i Viktorije Bukovac budu javno pohvaljene.

Nagradu koja se sastoji od plakete, novčane nagrade i ekoloških proizvoda dodjelila je predsjednica DHK akademkinja Hrvojka Mihanović Salopek.

Nagrađena Radica Leko se zahvalila povjerenstvu i Južnohrvatskom ogranku DHK te je pročitala nekoliko pjesama iz nagrađene zbirke. Svoje stihove iz pohvaljene zbirke pjesama Osluškujući tišinu govorila je i Viktorija Bukovac. A u programu također predstavljen je Ivan Šimić dobitnik književne nagrade Benjamin Tolić za najbolje prozno djelo u 2024. godini koji također dodjeljuje Južnohrvatski ogranak u suradnji sa Zakladom DHK u BiH.

U pjesničkom djelu programa svoje stihove govorili su izvrsni pjesnici Stanislav Bašić, Pero Pavlović, Marina Kljajo-Radić, Josip Škerlj i Boris Njavro, a na koncu programa predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK Anita Martinac zahvalila se svima na sudjelovanju i najavila nove programe u slijedećoj godini povodom predstojeće 125. godine Društva hrvatskih književnika.

Kopirati
Drag cursor here to close