Johann Wolfgang Goeth

Prije 275 godina rođen je jedan od najznačajnijih književnika svih vremena

Posljednje godine života Goethe je proveo na dovršenju "Fausta", na kojem je radio gotovo šest desetljeća. "Faust" je djelo koje je sinteza osobnih autorovih iskustava i bogato strukturiranoga pjesničko-filozofskoga sna o svijetu...
Kultura / Knjige | 28. 08. 2024. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  picture alliance/akg-images / Johann Wolfgang von Goethe (Frankfurt na Majni, 28. kolovoza 1749. – Weimar, 22. ožujka 1832.) 

Na današnji dan prije 275 godina, 28. kolovoza 1749. u Frankfurtu je rođen Johann Wolfgang von Goethe, njemački književnik, znanstvenik, mislilac i državnik, čija su djela utjecala na europsku kulturu i književnost.

Roditelji bili su Johann Caspar Goethe, bogati trgovac i pravnik, i Katharina Elisabeth Textor, kćerka gradonačelnika Frankfurta. Goethe je bio drugi od šestero djece.

Studirao je pravo najprije na sveučilištu u Leipzigu, a potom i u Strasbourgu. Na poziv vojvode Karla Augusta odlazi u Weimar, gdje postaje tajni savjetnik, a 1780. slobodni zidar weimarske lože Anna Amalia, dobiva plemstvo i postaje Kammerpräsident. Bio je i upravitelj weimarskog kazališta.

Njegovo djelo obuhvaća gotovo sve književne rodove i nekoliko znanstvenih područja. Mnogobrojni su uzori i utjecaji: svjetski klasici, književnost rokokoa, pučka poezija različitih naroda, široko područje povijesti, teologije, filozofije, teorije umjetnosti i prirodnih znanosti.

Najveću popularnost kod suvremenika stekao je romanom "Patnje mladog Werthera", jer je u tom djelu srušio sve primjere klasicizma koji su vladali među njegovim suvremenicima te nas na neki način uveo u modernu književnost.

Snažno je utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode. Još za života postao je spomenik njemačkog klasičnog humanizma.

Posljednje godine života Goethe je proveo na dovršenju "Fausta", na kojem je radio gotovo šest desetljeća.

Video: JOHAN VOLFGANG VON GOETHE - CITATI 

"Faust" je djelo koje je sinteza osobnih autorovih iskustava i bogato strukturiranoga pjesničko-filozofskoga sna o svijetu, kozmička drama o borbi između dobra i zla, duha i tvari, života i ništavila.

Ostala značajnija djela: komedija Sukrivci (Die Mitschuldigen, 1769), esej O njemačkom graditeljstvu (Von deutscher Baukunst, 1773), tragedija Clavigo (1774), ep Lisac Reiner (Reinecke Fuchs, 1794), Pandora (1807–08), roman Putovanja Wilhelma Meistera (Wilhelm Meisters Wanderjahre, 1821–29).

Važnija izdanja: Djela (Werke, 40 svezaka, 1827–31); povijesno-kritičko ili tzv. weimarsko izdanje sveukupnih Goetheovih djela (Sophien-Ausgabe) obuhvaća 143 sveska (1887–1919).

Goethe je umro u Weimaru 22. ožujka 1832. godine. 

Video: Der Erlkönig - Johann Wolfgang von Goethe

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close