Promocija knjige u Mostaru

Sigurna kuća - ''Žena je žrtva samo kada je mrtva''

Autorica knjige Sigurna kuća Marina Vujčić pregovara na jedan težak način o ženama pišući o nasilju nad ženama.
Kultura / Knjige | 31. 05. 2024. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Već dugo su me uznemiravale vijesti iz crne kronike i činjenice o femicidu i načinu na koji se o tome piše u medijima. Uznemiruje me kada čitam zašto ju je on ubio'', rekla je u Mostaru Marina Vujčić, hrvatska spisateljica i autorica knjige Sigurna kuća koja progovara o nasilju nad ženama.

Marina Vujčić dotaknula se jedne od najosjetljivijih i nažalost, jedne od najaktualnijih tema današnjice, a to je obiteljsko nasilje, točnije, nasilje nad ženama.

Sigurne kuće nema

''Naslov knjige sugerira da sigurne kuće nema i na kraju ispada da je zatvor najsigurnija kuća u kojoj sam bila. Prvi put od kad pišem, a ovo mi je osmi roman, imam osjećaj da sam napisala nešto važno'', rekla je dodavši kako joj se nakon objave romana javljanju i žene i muškarci da joj zahvale na njoj.

Autorica kaže kako su je već dugo uznemiravale vijesti iz crne kronike i činjenice o femicidu i načinu na koji se o tome piše u medijima.

''Uznemiruje me kada čitam zašto ju je on ubio. U Hrvatskoj nitko ne poštuje kodeks od medija kada o tome pišu. Kada žena ubije nasilnika, onda se o tome drugačije piše. Žena se demonizira i nitko joj ne vjeruje o zlostavljanju", rekla je.

Foto: Bljesak.info / Klub knjige Ivo Andrić - Posjetitelji na promociji knjige Sigurna kuća

Žena je žrtva samo kada je mrtva

Roman je, kako je rekla, odlučila napisati kada je žena jednog župana prijavila za zlostavljanje.

"Cijelo joj je društvo okrenulo leđa jer se usudila prijaviti svoga zlostavljača", rekla je.

Predstavljačica Manuela Šarac je rekla kako se za vrijeme čitanja knjige osjeća veliki grč i da je društvo takvo da ispada, kako se navodi u knjizi, da je žena žrtva samo kada je mrtva.

"Da si pustila da te ubije, svima bi sve bilo jednostavnije", stoji u knjizi.

Žene koje joj se javljaju nakon čitanja knjige kažu kako imaju osjećaj da se njoj obraćaju.

Žene su je, navodi, kontaktirale i dok je pisala roman jer je istraživala slučajeve nasilja pa je tako jedna posvjedočila kako je bila toliko isprana da je vjerovala i da je pištolj na njezinu sljepoočnicu stavljen iz ljubavi.

Foto: Bljesak.info / Marina Vujičić, autorica knjige Sigurna kuća

U ženskoj kaznionici

Tražila je čak da je prime u kaznionicu kako bi osjetila kakav život žive zatvorenice. Kad su je odbili, odobreno joj je da u kaznionici drži radionice pisanja.

"Tamo sam razgovarala sa ženama. Tamo sam zaboravila na roman. Radionica se pretvorila u seanse", rekla je i dodala kako je u našem društvu tako da kad je žena kriva da je to neoprostivo.

Tijekom predstavljanja, moglo se čuti nekoliko dijelova iz knjige koji su otkrili koliko je težine u ovoj temi i koliko su strašne složene sudbine zlostavljanih žena.

Foto: Bljesak.info / Marina Vujičić i Manuela Šarac

Inače, klub knjige "Ivo Andrić", u sklopu svoga projekta "Povezani kroz umjetnost- drugi dio", organizirao je večeras književni susret s književnicom Marinom Vujčić,. Nastavak je to provedbe projekta Kluba kojim posebnu pozornost i važnost daju ženama, njihovom položaju, radu i djelovanju u kulturi i umjetnosti. Autorica je iskazala zadovoljstvo svojim gostovanjem u Mostaru gdje je bila krajem '80-tih godina.

Posebno ju je oduševio klub knjige.

''Bilo mi je drago doći u klub koji već dugo pratim i jako mi je značilo kada ste me pozvali'', poručila je.

Foto: Bljesak.info / Klub knjige Ivo Andrić - Posjetitelji na promociji knjige Sigurna kuća
Kopirati
Drag cursor here to close