Podcast "Imam ideju" #74

VIDEO I Uzunović: Kad su uveli PDV na knjigu, bio je to besraman trenutak

Gost podcasta "Imam ideju" ovaj put je gospodin Damir Uzunović, nagrađivani pisac, menadžer i urednik. Suosnivač je i direktor nakladničke kuće Buybook. Zanimalo nas je kako je nastala i razvijala se ideja Buybooka i srodnih projekata.
Kultura / Knjige | 04. 07. 2024. u 20:00 Miljenko Buhač | Bljesak.info
O Buybooku i Bookstanu, svojim životnim djelima i uspjesima (Podcast Imam Ideju, Ep. 74 - Bljesak)

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodin Damir Uzunović, direktor i osnivač Buybooka, rođen je u Sarajevu, a vremenom je, baveći se knjigom, postao i jednim od simbola književne scene.

Nagrađivani je autor koji uz menadžerski i urednički posao uvijek nađe dovoljno vremena za pisanje novih djela, a na samom početku možete poslušati iz prve ruke o njegovoj važnoj književnoj trilogiji, koju u novije vrijeme završava, a naslanja se na nagrađeni roman "Ja sam".

Radi se, pojednostavljeno rečeno, o sublimaciji Uzunovićeve proze u proteklih 25 godina, a neke pojedinosti publika će saznati tek kad djelo bude pred čitateljskoj publici.

Što se tiče nakladničke kuće Buybook, ona je nastala 1996. godine, kada su Damir Uzunović i njegov kolega Goran Samardžić, kao demobilizirani borci, tražili nove izazove, želeći se baviti pisanjem, ali istovremeno i pokrenuti neki projekt od kojega bi se moglo živjeti.

"Dobili smo inicijalnu donaciju, ali smo sve to vrijeme mislili da ćemo propasti, jer znali smo samo o knjigama, ali ne i o poslu. Mi smo išli naopačke, ne kao biznismeni, nego kao pisci. Ja sam imao neka znanja koja sam iskoristio. Imali smo nekoliko prilika da propadnemo, a najteži trenutak bio je 2008. kad je donesena odluka o uvođenju PDV-a na knjigu", kaže Uzunović.

Ipak, uspjeli su nastaviti s poslom, iako su neke sadržaje morali odbaciti, primjerice kultni Karabit Café.

Danas, nakon 28 godina rada, s ponosom ističu da su ispekli zanat, znaju kako treba raditi s knjigom, imaju pouzdane i kvalitetne suradnike. U međuvremenu su prisutni i u Tuzli, Zagrebu i Beogradu.

Govorimo i o tome kako u sebi pomiriti menadžera, autora i urednika.

"Menadžer ne prepoznaje kreativca, on je praktičan. To je taj neki izbor da živim od prodaje knjiga. Oni su Don Quixote i Sancho Panza, mora postojati to neko dvojstvo. Samo autorstvo pospješuje urednički rad na tuđim knjigama. Samim tim radiš i na svojim knjigama, kako i sam ne bi radio takve greške", kaže naš gost.

U nastavku razgovora naš gost otvoreno govori o izostanku brige o knjizi u našem društvu, nedostatku sredstava iz fondova, poticaja i općenito nerazumijevanju, tako da je takva politika, kako kaže, uvrjedljiva, jer sjete te se samo ako si uspješan, kako bi se slikali s tobom, kako reče Uzunović.

Podsjećamo da je Damir Uzunović dobio uglednu nagradu Fric 2021. godine za roman "Ja sam". Nagrada je to tjednika Express za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj. U tom kontekstu nas je zanimalo što naš gost misli o značaju nagrade za jednog autora, što ona pokazuje, što nagrađenome donosi pa upućujemo i na taj segment razgovora.

Posebna tema je Književni festival Bookstan koji se održava ovih dana (03.06.07) pod motom "Zarjavele trobente".

"Za 20. godišnjicu Buybooka željeli smo napraviti jednu manifestaciju, a onda smo brzo shvatili da moramo pokrenuti međunarodni festival knjige. Moto festivala "No East no West" dao je Aleksandar Hemon, koji je ujedno prvi pozvao svoje goste na festival i od tog trenutka po jednom festivalu prodefilirano je po 60-ak autora", kaže Uzunović.

U podcastu razgovaramo i o ulozi, položaju i sudbini knjige u sadašnjem i budućem vremenu, ulozi pomagala u pisanju, kao što je umjetna inteligencija, kao i sličnim temama.

Čut ćete na samome kraju i o tome što naš gost dalje planira, koja djela priprema, što slijedi u čitavoj niski zanimljivih projekata u Buybooku i oko njega.

VIDEO

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close