Mizerija

200 eura – Vraćena nagrada za životno djelo u Srbiji

Todosijević jedobio nagradu za cjelokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umjetnosti, koje mu je dodijeljeno za 2023. godinu, a uručeno nedavno na otvaranju 90. jubilarne Proljetne izložbe ULUS-a u Umjetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.
Kultura / Umjetnost | 05. 06. 2024. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski umjetnik Dragoljub Raša Todosijević odlučio je vratiti honorar nagrade za životno djelo koju je dobio od Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS), u iznosu od 200 eura.

ULUS je na Facebook profilu postavio, uz zahvalnost, umjetnikovu poruku u kojoj piše da im honorar vraća poštom.

Televizija Nova RS objavila je kako je Todosijević dobio nagradu za cjelokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umjetnosti, koje mu je dodijeljeno za 2023. godinu, a uručeno nedavno na otvaranju 90. jubilarne Proljetne izložbe ULUS-a u Umjetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Povodom nagrade, Todosijević je novine Dana komentirao nagradu.

''Što vi mislite o 30.000 dinara bruto? Kad se od toga iznosa odbije porez ostane jedva 200 eura. To je nagrada za životno djelo koje daje Udruženje likovnih umjetnika Srbije? Ja stvarno ne znam tko im je odredio tu svotu novca, da li su to oni sami ili im je to odredilo Ministarstvo. Ne znam, ali nagađam da je Ministarstvo odredilo da se umjetniku Raši Todosijeviću dodijeli nagrada za životno djelo od 30.000 dinara bruto'', rekao je.

Vahida Ramujkić, članica UO ULUS-a, jedna od članica komisije za dodjelu nagrade za životno djelo, složila se da je iznos koji je dobio Todosijević mali i da bi on svakako trebalo da bude veći, ali da je ovdje riječ o simboličnoj novčanoj nagradi i jedinoj mogućoj opciji za ULUS koji sredstava dobiva za godišnje natječaje, piše Nova.rs.

Portal ove televizije objavio je prošle godine kako je poslije priznanja na Venecijanskom bijenalu, pa u Stockholmu, njujorške Emily Harvey fondacije, onog za životno djelo Okobarskog salona u Beogradu, Politikine ili Nagrade grada Beograda, Dragoljub Raša Todosijević novi laureat ponovo uspostavljene nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti Ivan Tabaković.

A uoči izložbe u Beogradu ''Hvala Raši Todosijeviću – zahvalna Srbija'', koja je održana krajem prošle godine govorio je da je ''zahvalna Srbija'' čista ironija, i da mu ova zemlja, poslije svega što je uradio, uopće nije zahvalna.

Kopirati
Drag cursor here to close