Galerija Vrba

Suočavanje s neugodnom istinom i ''Razotkrivanje slona'': Zanimljiva izložba otvorena je u Širokom Brijegu

Prikladno nazvan ''Razotkrivanje slona u spiralnoj sobi“, ovaj pothvat nastoji se suočiti s neugodnom istinom koja vreba unutar strukture spomenutih društava.
Kultura / Umjetnost | 05. 06. 2024. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 4. lipnja u Galeriji Vrba u Širokom Brijegu otvorena je izložba "Istraživanje spirale u fizičkoj struji (Razotkrivanje slona)" umjetnice Lin, Pei - Han.

U filmu ''Pi“ iz 1998. u režiji Darrena Asronofskog, pojavljuje se misao Maximilliana Cohena koja potiče na promišljanje o hipotezi sveprisutnosti spirala u našem postojanju. U svjetlu te ideje, ovaj projekt zadire duboko u uznemirujuću stvarnost brisanja čitavih kultura te postajanje povijesnih traumi na Balkanu, Tajvanu i nordijskom području. Prikladno nazvan ''Razotkrivanje slona u spiralnoj sobi“, ovaj pothvat nastoji se suočiti s neugodnom istinom koja vreba unutar strukture spomenutih društava.

Foto: PR / Zanimljiva izložba otvorena je u Širokom Brijegu

Povlačeći paralele između inherentne spiralne prirode našeg svemira i cikličkih obrazaca kulturnog potiskivanja i traume, ovaj projekt nastoji rasvijetliti duboki utjecaj takvih pojava na pojedince i zajednice. Kroz multidisciplinarni pristup koji obuhvaća vizualne umjetnosti, zvučni krajolik i instalacije, krenut ćemo na putovanje koje otkriva skrivene narative i prešućene povijesti koje se nalaze ispod površine.

Istražujući raskrižja kulture, sjećanja i identiteta, ''Razotkrivanje slona'' poziva sudionike da se uključe u kritički dijalog i promišljanje o složenosti kulturnog nasljeđa i kolektivnog pamćenja. Kroz impresivna iskustva i poticajne narative, nastojimo pojačati marginalizirane glasove i izazvati narative o brisanju i asimilaciji.

U konačnici, ovaj projekt služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu da se suočimo sa slonom u sobi; neugodnim istinama koje su predugo bile zanemarene ili potisnute. Kreativnim istraživanjem i zajedničkim dijalogom nastojimo potaknuti suosjećanje, razumijevanje i pomirenje pred povijesnim nepravdama i kulturnim traumama.

Foto: PR / Zanimljiva izložba otvorena je u Širokom Brijegu

Ova istraživačka izložba služi kao katalizator. Prikazuje potencijal umjetnosti kao političkog prosvjednog sredstva te služi za pokretanje rasprava o suvremenom kulturnom identitetu i raznim vanjskim utjecajima.

Osvjetljava iskustva kolonijalizma i brisanje kolektivne kulturne memorije s kojim se suočio narod Sámi kao i tajvanska zajednica. Isto tako, istražuje utjecaj klimatskih promjena i energetske krize na kulturu Sámi naroda koji djeluju kao stočari sobova. Kroz integraciju materijala iz različitih regija i poticanje kulturne razmjene, izložba njeguje političku svijest i potiče dijalog o kolonijalizmu, ekološkoj pravdi i ljudskim pravima.

Za sve posjetitelje koji žele pogledati izložba ostaje otvorena do 16. lipnja 2024.

O umjetnici

Lin, Pei-Han multidisciplinarna je umjetnica čiji su radovi temeljeni na istraživanju te obuhvaćaju slikarstvo, pokretne slike, skulpturu, tekstil, video, arhitekturu, instalacije, zvuk i tekst. Njezino područje djelovanja su teme vezane uz politiku, ekološku pravdu i ljudska prava. Tijekom istraživanja koristi analognu i digitalnu forenziku podataka, a njezinu estetiku određuje senzibilitet za ranjive i pobunjene skupine ili teme. Njezina metodologija rada polazi od empatije, a najčešće uključuje formate poput intervjua, 3D printa i generativne, umjetne umjetnosti. Lin je završila preddiplomski studij arhitektonskog dizajna na Sveučilištu Shin Chien u Taipeiju (Tajvan) i diplomske studije likovne umjetnosti na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije i Arktičkom sveučilištu u Trondheimu i Tromsøu u Norveškoj. Njezini radovi izlagani su u Norveškoj te u inozemstvu: godišnja izložba Kristiansund Kunsthall2023, Trøndelagsutstillingen, održana
u Centru za suvremenu umjetnost Trøndelagcentre u Trondheimu, zatim Kunstforening2022 u Tromsøu (2022.), K-U-K u Trondheimu (2023.). Biennale u Bodøu (2022.), KODE 4 u Bergenu (2021.), Cultural places u Beču (2020.) te izložba u galeriji The InsideOut u Sacramentu, Kaliforniji (2021.).

Kopirati
Drag cursor here to close