Izložba

Duvanjska Afrička zbirka seli u Kaštela

Zbirka sadrži preko 1000 eksponata, 10000 fotografija i 10 sati videozapisa, a od 2013. sastavni je dio stalnog postava franjevačkog muzeja Tomislavgrad.
Kultura / Umjetnost | 01. 07. 2024. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad bit će postavljena u okviru programa Kaštelanskog kulturnog ljeta.

Kako je priopćeno, izložba će biti otvorena 4. srpnja u 20.00 sati u kaštelu Vitturi.

Ova zbirka nastala je dugogodišnjim radom misionara na prikupljanju predmeta tradicionalne afričke kulture. Većina predmeta potječe s područja naroda Luba koji je najbrojnija etnička skupina u DR Kongu.

Zbirka sadrži preko 1000 eksponata, 10000 fotografija i 10 sati videozapisa, a od 2013. sastavni je dio stalnog postava franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Sadržaj zbirke čine razne drvene skulpture, maske, tradicionalni glazbeni instrumenti, razni uporabni predmeti, nakit, oruđe i oružje, minerali i slike. Osim njih, u zbirci se također nalaze predmeti organskog porijekla, tj. razni predmeti koji su napravljeni od kože, kostiju i rogova afričkih životinja, a u svakom slučaju najatraktivnija je zmijska koža od pitona duga 8 m.

Posebnu grupu čine predmeti koji se vežu uz katoličku crkvu i djelovanje misionara, a svojom ljepotom posebno se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti.

Kustos izložbe je Stipan Dilber, a dosada je gostovala u više muzeja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

''Prikupljanje eksponata krenulo je spontano. Prilikom svakog povratka iz Konga misionari bi sa sobom donosili određene predmete tradicionalne afričke kulture koje su dobivali kao poklone ili su bili kupljeni od domorodačkog stanovništva. Nakon što se kroz desetljeća skupila velika količina tih predmeta, rodila se ideja da se formira samostanska zbirka'', kazao je Dilber na jednom od predstavljanja.

Izložbu će biti moguće razgledati do 31. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close