U rodnom Livnu

Izložba u čast Gabriela Jurkića: Pred publikom i neobjavljena djela

Publika će imati priliku vidjeti neka do sada neobjavljena Jurkićeva djela koja su privatni kolekcionari željeli izložiti upravo na toj prigodnoj izložbi u Livnu.
Kultura / Umjetnost | 19. 06. 2024. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Izložba naziva Hommage Ljepoti

Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno kao matična galerija velikog bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara s velikim zadovoljstvom najavljuje izložbu Gabriel Jurkić, Hommage Ljepoti, in memoriam 1974. – 2024. kojom se želi prisjetiti plodonosnog i posvećenog života Gabriela Jurkića, jednog od najznačajnijih predstavnika simbolizma, secesije i postimpresionizma na našim prostorima.

Neka od najboljih umjetničkih ostvarenja 

U suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti iz Zagreba, Umjetničkom galerijom BiH, Zagrebačkom nadbiskupijom i Apostolskom nuncijaturom u Republici Hrvatskoj, Župom Uznesenja BDM Osova, obitelji Jurkić, obitelji Šunjić, Anđelinom i Tihomirom Mamićem, Endijem Poškovićem i Julie Anne Visco, Darkom Kalečakom, Željkom Nakićem, Vlatkom Grabovcem te susretljivošću ostalih privatnih posuđivača, muzej i franjevačka zajednica na Gorici na najljepši mogući način žele odati počast čovjeku čiji nas život nadahnjuje, a baština oplemenjuje.

Povodom 50. obljetnice smrti prigodnom izložbom u rodnome Livnu predstavljaju se neka od Jurkićevih najboljih umjetničkih ostvarenja iz najznačajnijih galerija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te iz privatnih zbirki.

Foto: PR / Pozivnica za izložbu Hommage Ljepoti

Četrdeset izabranih djela želi prikazati umjetnika koji je putem svog kista težio zabilježiti titraj darovane zemaljske ljepote.

Kroz šezdesetogodišnje stvaralačko razdoblje stvorio je krajolike magične ljepote u koje želimo zakoračiti.

Ugledni poznavatelji povijesti i povjesničari umjetnosti poput fra Marka Karamatića, Biserke Rauter Plančić, Lade Bošnjak Velagić i autorice izložbe Željke Markov imao je namjeru prikazati s više aspekata lik i djelo Gabriela Jurkića.

Djela iz privatne kolekcije

Izložba u sažetom presjeku donosi uvid u autorov širok kako tematski tako i rukopisni dijapazon.

Prikazat će se njegova najranija djela od 1905. godine pa nadalje u kojima se nazire njegova sklonost prema simbolizmu, počeci poentilističke manire i modernizma iz autorove ranije umjetničke faze, potom kasniji stvaralački period koji je posvećen zavičajnim krajolicima i njegova crtačka dionica koja je bila temelj njegova stvaralaštva i koja prikazuje umjetnika u stvaralačkom procesu rada.

Publika će imati priliku vidjeti neka do sada neobjavljena Jurkićeva djela koja su privatni kolekcionari željeli izložiti upravo na toj prigodnoj izložbi u Livnu.

Nesebično zalaganje svih suradnika u organizaciji izložbe pokazalo je da je istinska vrijednost ostavštine Gabriela Jurkića primjer koji on pruža svojim životom i djelom potičući u svima, koji su bili uključeni u realizaciju izložbe, pozitivne emocije i želju da se ljepota i spokoj Gabrielove umjetnosti dijeli i dalje prenosi.

Izložba se otvara 25. lipnja u 19 sati i bit će otvorena za javnost do 28. srpnja 2024.

Kopirati
Drag cursor here to close