Boračko jezero

Habitat Culture Fest ugostio izložbu ''creAction''

Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO u okviru svog projekta Pokret za ekološko obraćenje.
Kultura / Umjetnost | 13. 08. 2024. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući gostoprimstvu i pokroviteljstvu Elmira i Goranke Prevljak, domaćina i organizatora Habitat Culture Festa, u Herzegovina Lodges, zdanju smještenom u prirodnom okruženju Boračkog jezera, 10. kolovoza svečano je otvorena putujuća izložba creAction.

Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO u okviru svog projekta Pokret za ekološko obraćenje.

Izložba creAction, autora Amera Tikveše, predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si' – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva.

Foto: PR / Habitat Culture Fest ugostio izložbu creAction

Čin svečanog otvorenja izložbe započeo je obraćanjem Elmira Prevljaka, koji je, nošen nepokolebljivom ljubavlju prema kulturi, sa svojom suprugom ovog ljeta organizirao već treći Habitat Culture Fest. Naglašavajući da je prvobitna misija festivala povezivanje umjetnika bh. porijekla iz dijaspore s bh. umjetnicima iz domovine, Prevljak je izrazio zadovoljstvo i radost da festival ugošćuje baš izložbu, čiji je cilj, slično kao i samom festivalu, izgradnja mostova.

Naime, riječ o izgradnji sveobuhvatne koalicije – mladih i starih, religioznih i nereligioznih, znanstvenika i umjetnika, aktivista i političara, pedagoga i nastavnika… – za očuvanje planeta Zemlje. 

Književnik i glazbeno-književni kritičar Amer Tikveša, autor izložbe i dijela fotografija, okupljenima je skrenuo pozornost na to da je u kontemplativnosti pronašao temeljnu poveznicu svojih fotografija i najupečatljivijih poruka enciklike zbog čega većina njegovih fotografija i jest kontemplativnog karaktera.

Foto: PR / Habitat Culture Fest ugostio izložbu creAction

To je razlog da izložba ''creAction'', čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, uz sve ostalo, predstavlja snažan proročki podsjetnik da je Božja kreacija prije svega misterij i dar – pružena ruka bezuvjetnog i besplatnog božanskog gostoprimstva – a ne puka roba ili resurs. Osnivač Ekološko-humanitarne udruge Gotuša iz Fojnice Robert Oroz, autor drugog dijela fotografija, okupljene je upoznao s tim da je većina njegovih fotografija nastala na mjestima konkretnih bh. borbi za zaštitu okoliša. Na taj način  izložba ''creAction'' posreduje i uvid u kojoj je mjeri bh. prirodno blago ne samo ugroženo nego i koliko bi brzo moglo nestati pred našim očima ako žurno i odlučno zajednički ne stanemo u njegovu obranu.

Moderator otvorenja i ujedno idejni začetnik izložbe ''creAction'' Alen Kristić, kreator i voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje, izrazio je nadu da će ova izložba biti jedna od sjemenki nade u stvaranju sveobuhvatnog fronta zaštite okoliša u našoj domovini, ali i jačanju svijesti religijskih zajednica, svakog vjernika i vjernice ponaosob, o vjerničkoj suodgovornosti za zaštitu okoliša.

Foto: PR / Habitat Culture Fest ugostio izložbu creAction

U tu je svrhu planirano da izložba ''creAction'', nakon njezinog zatvaranja  u Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru 17. kolovoza, nastavi svoje putovanje, pa će koncem kolovoza uoči Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu biti otvorena u Fojnici, a potom će u povodu Vremena stvorenog, koje se slavi od 1. rujna do 4. listopada, biti otvorena u Zenici i Konjicu. 

Podsjećamo, izložba creAction već je bila ugošćena u Domu kulture u Jajcu uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, a prije toga i u sarajevskoj galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u povodu ovogodišnje proslave Tjedna enciklike Laudato si', koji sve već tradicionalni slavi u čitavoj Katoličkoj crkvi, a na Svjetski dan zaštite bioraznolikosti.

Kopirati
Drag cursor here to close