Najavljujemo

Izložba fotografija Mary Crnković Pilaš u Mostaru

Kultura / Umjetnost | 24. 09. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavni plakat  / Izložba fotografija Mary Crnković Pilaš u Mostaru

Foto klub Mostar organizira otvorenje izložbe fotografija Mary Crnković Pilaš - Poetika svakodnevnog života.

Izložba će biti otvorena 2.10.2024. s početkom u 20 sati u HD herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Mary Crnkovic Pilaš je ulična i dokumentarna fotografkinja koja je rođena i odrasla u Sydneyu, Australija. Nakon što je završila fakultet Novog Južnog Walesa, smjer glazba i francuski jezik, preselila se je u Hrvatsku i Zagreb 1992. godine.

Budući da ju je oduvijek zanimala fotografija, 1995. pohađala je tečajeve analogne fotografije kako bi unaprijedila svoje vještine. No, zbog posla i obiteljskih obaveza, duži niz godina fotoaparat je skupljao prašinu, ali se ponovno posvetila fotografiji nakon što je 2016. završila Camino de Santiago, hodajući od Porta do Santiago de Compostela.

Najviše je zanima crno-bijela ulična i dokumentarna fotografija, voli dokumentirati obične svakodnevne ljude i scene.

Ona čvrsto vjeruje da bi slika trebala vrijediti tisuću riječi i nastoji ispričati priče kroz svaku fotografiju i niz fotografija koje napravi. Mnogi je ljudi pitaju o značenju naslova "Čuda svakodnevnog života".

Taj naslov se temelji na citatu jednog od njezinih omiljenih fotografa, Roberta Doisneaua, koji savršeno sažima njezinu filozofiju o uličnoj fotografiji – “Čuda svakodnevnog života tako su uzbudljiva; niti jedan filmski redatelj ne može organizirati neočekivano što nađete na ulici.”

Dobitnica je brojnih nagrada, a uz to izlagala je na važnim skupnim izložbama diljem svijeta kao što su Women Street Photographers godišnja izložba u New Yorku, The Other Hundred u Hong Kongu, Streets San Frontieres u Parisu, Xposure u UAE, itd. Također je imala četiri samostalne izložbe u Hrvatskoj, a njene fotografije su obavljene u raznim knjigama i časopisima.

Kustos je Instagram stranice @bnw.street.fotos, @badass_bnw, @street_macadam @_keepcalmandcarryone_ i @mystreet_women Web stranica joj je Themarvelsofdailylife.com a Instagram The.marvels.of.daily.life

Kopirati
Drag cursor here to close