Od objektiva do stiha

Nostalgija u kadru: Izložba Helene Benko osvježava djetinje uspomene

Helena Benko predstavlja emotivne autoportrete djetinjstva
Kultura / Umjetnost | 24. 09. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nostalgičnom serijalu fotografija ''Put detinjstva'' Helena Benko rekonstruirala je sjećanja na najraniju dob i bezbrižnost djetinjih trenutaka, a njen put predstavljen je prostorijama Udruge Amplituda u Mostaru.

"Ideja mi je bila da ovjekovječim nalete sjećanja i nostalgični osjećaj koji doživim svaki put kada dođem u Mitrovicu. Ova izložba je tek početak ciklusa, jer vividnih uspomena iz djetinjstva imam mnogo. Znala sam da želim i tekstualno obrazložiti memorije. Kada sam završila fotografije, pjesme su iz mene isplivale spontano i nezaustavljivo, iako nemam pređašnjeg iskustva u pisanju. Drago mi je da je izložba mnoge dirnula i potakla da se i sami sjete nekih davnih lijepih momenata iz svog najranijeg perioda života'', rekla je Helena Benko za Bljesak.

Helena je inače Sremske Mitrovice, živi i radi u Mostaru. Zanimanje za fotografiju kao medij izražavanja je počeo još u djetinjstvu.

Ideja za izložbu je kako kaže, nastala kada se vratila iz Mostara u Sremsku Mitrovicu na tri mjeseca. Tada se vratila svojoj prošlosti i napravila rekonstrukciju djelića sjećanja na svoje djetinjstvo.

Fotografije su autoportreti koji govore o njenom emocionalnom pamćenju, o onim sjećanjima koja su duboko utisnuta kao osjećaj sebstva u trenutku, sebstva koje postaje svjesno sebe kroz okuse, teksture, senzacije, refleksije, podražaje.

Svaka fotografija nosi duboku emotivnu povezanost s djetinjstvom, donoseći pred promatrača fragmente uspomena osobe koja se vraća svojim korijenima. Kao što je i sama rekla, ova umjetnica riječima je pokušala uloviti trenutak, pa se pored svake fotografije nalazi i popratna pjesma, koja pomaže da se uđe u Helenino sjećanje na još intimniji način

Nakon izložbe održano je i druženje u dvorištu Udruge Amplituda uz pucketavi zvuk gramofonskih ploča DJ Šefa.

Inače, ova izložba održana je u sklopu 'Amplitudinih večeri' koja podrazumijeva multimedijalne izložbe, projekcije filmova, foto sesije, živu knjižnicu, koncerte, slikarske i književne večeri, te otvorene večeri.

Kopirati
Drag cursor here to close