U Muzeju Hercegovine

Održana promocija monografije ‘’Salim Obralić’’ i popratna izložba radova

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto 2024, a u organizaciji Muzeja Hercegovine održana je promocija monografije Salim Obralić uz popratnu izložbu radova Salima Obralića.
Kultura / Umjetnost | 17. 07. 2024. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Likovna monografija Salim Obralić, koju potpisuju dva istaknuta povjesničara umjetnosti prof.dr. Ibrahim Krzović i prof.dr. Aida Abadžić Hodžić, u izdanju Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, prva je i obimna studija o slikaru Salimu Obraliću u kojoj su autori sistematično i detaljno predstavili stvaralaštvo jednog od najosebujnijih i najupečatljivijih bosanskohercegovačkih grafičara.

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto 2024, a u organizaciji Muzeja Hercegovine održana je promocija monografije Salim Obralić uz popratnu izložbu radova Salima Obralića.

Prisutnima se u ime organizatora obratio direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kao i direktorica Bošnjačkog instituta – Fondacije Adil Zulfikarpašić Amina Rizvanbegović Džuvić.

Promotori su bili Lamija Neimarlija, docentica na Akademiji likovnih umjetnosti, Salko Pezo, akademski slikar i Ermin Lagumdžija, kustos Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta.

Akademski slikar Pezo ističe: ''Pripala mi je ta čast da govorim o svom profesoru Salimu Obraliću. Obralić je prije svega bio jedan izuzetan čovjek, slikar, pedagog, istraživač. Prvenstveno je poseban njegov odnos prema studentima, a to mogu reći iz prve ruke s obzirom da sam ja bio njegov student. Od profesora sam mnogo naučio i zaista mi je čast govoriti o njemu i njegovom stvaralaštvu''.

Docentica na Akademiji likovnih umjetnosti Lamija Neimarlija o monografiji kazuje sljedeće: ''Monografija okuplja skoro pola stoljeća dugo djelovanje Salima Obralića – umjetnika i profesora Akdemije likovnih umjetnosti. U monografiji je sa različitih aspekata sagledano djelo Salima Obralića, kako sa aspekta povjesničara umjetnosti tako i likovnih kritičara, ali i umjetniku bliskih osoba. Zbog toga smatram da po sistematičnosti, poliperspektivnom pristupu i polifoniji glasova od onih stručnih do bliskih i prisnih ova monografija zaista predstavlja vrijedno svjedočanstvo o životu i djelu Salima Obralića''.

Moderator i jedan od promotora, kustos Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta, Ermin Lagumdžija ističe: ''Zadovoljstvo nam je da smo u prilici da ovdje u Mostaru promoviramo kapitalno djelo - monografiju Salim Obralić. To je zaista djelo koje zaslužuje da se promovira, ne samo u Sarajevu i Mostaru, nego i u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine zbog toga što donosi novu vrijednost u povijest umjetnosti Bosne i Hercegovine. Mi ovom prilikom izlažemo i neka djela iz naše Zbirke umjetničkih djela u Bošnjačkom institute kako bismo uveličali ovu manifestaciju''.

Sljedeći sadržaj u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto” zakazan je za 18.07.2024. godine kada će u organizaciji Narodne biblioteke Mostar biti upriličena večer sjećanja na Dževada Karahasana i Nedžada Ibrišimovića.

Spomenuti događaj će se održati u bašti Yunuz Emre Instituta s početkom u 20:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close