Sulawesi

Otkrivena najstarija 'slikovnica' na svijetu

Špiljski crtež na Sulawesiju, star 51.200 godina, najstariji je dokaz narativne umjetnosti, otkrili su australski i indonezijski znanstvenici.
Kultura / Umjetnost | 04. 07. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika u špilji na indonezijskom otoku Sulawesi je najstariji dokaz slikopriča u umjetnosti, objavili su znanstvenici australskog sveučilišta i indonezijskih ustanova.

Znanstvenici s Griffith sveučilišta, Indonezijskog nacionalnog istraživačkog instituta i sveučilišta Southern Cross otkrili su crtež ljudskih figura i divlje svinje, prenosi HINA.

Špilja se nalazi na otoku Sulawesi, u području s karbonatnom podlogom, uglavnom vapnencem. Analizom tankih slojeva kalcij karbonata na površini slike, utvrdili su da je nastala prije 51.200 godina. To je čini najstarijim primjerkom špiljske umjetnosti i najranijom narativnom umjetnošću na svijetu.

''Naši rezultati su iznenađujući: nijedna poznata slika u Europi iz Ledenog doba nije tako stara kao ova, osim nekih kontroverznih nalazišta u Španjolskoj. Ovo je prvi puta da je umjetnost na stijenama u Indoneziji premašila starost od 50.000 godina'', rekao je voditelj istraživanja Adhi Agus Oktaviana.

Adam Brumm, suvoditelj istraživanja, dodao je da otkriće sugerira kako je pričanje priča bilo ključni dio rane ljudske kulture u Indoneziji.

''Ljudi su vjerojatno pričali priče puno dulje od 51.200 godina, ali riječi se ne mogu fosilizirati. Oslanjamo se na indirektne dokaze poput oslikavanja scena iz života i Sulawesi je sada najstariji poznati takav dokaz'', rekao je Brumm.

Kopirati
Drag cursor here to close