Završni dan

Potpuni uspjeh Festivala kulture ''Slovo Gorčina''

Festival kulture Slovo Gorčina iz godine u godinu umjetnički, produkcijski, tehnički napreduje i sazrijeva.
Kultura / Umjetnost | 29. 07. 2024. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći i ujedno završni dan Festivala kulture ''Slovo Gorčina'' započeo je inspirativnim razgovorom u Makovoj hiži o knjizi "Žena duh i njena soba" autorice Luce Kozine, dobitnice prestižne nagrade Mak Dizdar za 2023. godine. U razgovoru, koji je vodila Senka Marić, Kozina je iznijela svoja razmišljanja o ženama u književnosti i društvu, naglašavajući važnost ženskog glasa i perspektive. Publika je s oduševljenjem pratila njezine uvide, a razgovor je otvorio mnoge teme koje se odnose na suvremeni položaj žena u društvu.

Foto: PR / Završni dan festivala Slovo Gorčina

Nakon toga, na istom mjestu, Ira Skopljak-Viteškić predstavila je svoju izložbu "Aveti, koju je otvorila povjesničarka  umjetnosti Zejneba Hajdarević. Skopljak-Viteškić je govorila o svojoj inspiraciji za radove koji istražuju teme prolaznosti i nevidljivog. Istaknula je kako njezini radovi preispituju granice između stvarnog i fantastičnog, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i doživjeti njezin jedinstveni umjetnički izraz.

In memoriam program

U 12:30 u festivalskom centru Šipad održan je emotivni In memoriam program posvećen Hadžemu Hajdareviću. Moderator Alija Pirić, zajedno sa sudionicima Mile Stojićem i Edinom Pobrićem, prisjetio se Hajdarevićevog doprinosa književnosti i kulturi. Kroz razgovor i prisjećanja, istaknuta je njegova književna ostavština, koja je ostavila neizbrisiv trag na regionalnoj književnoj sceni.

Popodnevni dio programa započeo je promocijom knjige "Praktikum govornog jezika" Jasminke Šipke, također u Šipadu. U razgovoru koji je vodio Đorđije Radulović, autorica je predstavila praktične savjete za usavršavanje govornog jezika, naglašavajući važnost jezične preciznosti i izražajnosti u svakodnevnom životu. Šipka je govorila i o književnosti, te recitirala poeziju velikih pjesnika. Knjiga je naišla na pozitivan odjek među prisutnima, posebno zbog svog edukativnog pristupa.

U nastavku, Dragana Mladenović je kroz književni program i moderaciju Nenada Rizvanovića, govorila o temama koje je inspiriraju, uključujući osobna iskustva i društvene fenomene. Njezin jezik i stil, bogati simbolikom, potiču čitatelje na razmišljanje i čitanje..

Foto: PR / Završni dan festivala Slovo Gorčina

Večer je obogatio pjesnički performans Jovice Letića pod nazivom "Tu, u daljini", u izvedbi Mostarskog teatra mladih. Ovaj performans, koji spaja poeziju i scensku umjetnost, ostavio je snažan dojam na publiku, koja je imala priliku doživjeti poeziju na nov, inovativan način.

Inspirativno i nadahnjujuće

Za kraj dana, književni program je nastavio Andrej Nikolaidis, poznati crnogorski pisac, uz moderaciju Kenana Efendića. Nikolaidis je govorio o svojoj novoj knjizi, aktualnim društvenim temama i izazovima suvremenog pisca. Njegovi oštri komentari i kritički osvrti na društvo potaknuli su smijeh, komentare u publici, zaokružujući dan bogat kulturnim i intelektualnim sadržajem.

Festival kulture Slovo Gorčina iz godine u godinu umjetnički, produkcijski, tehnički napreduje i sazrijeva. Ovogodišnje izdanje je bilo sadržajno i strukturalno cjelovito, ali prije svega inspirativno i nadahnjujuće. Festival je imao izrazito međunarodni karakter, jer su u svim programima sudjelovali umjetnici iz 9 europskih zemalja. Upravni i Orgabizacijski odbor Festivala kulture ''Slovo Gorčina'' nastavlja sa kontinuiranim radom i pripremama za nove prijateljske susrete i kolaboracije.

Kopirati
Drag cursor here to close