Grad je galerija na otvorenom

Svjetski umjetnici stižu u Mostar - Počinje Street Arts Festival

Ove godine 13. mural u Šantićevoj ulici za 13. izdanje oslikava Tomislav Lončarić, poznatiji kao Lonac iz Zagreba.
Kultura / Umjetnost | 26. 08. 2024. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski umjetnici stižu u Mostar jer od 26. kolovoza do 1. rujna grad na Neretvi postaje galerija na otvorenom.

Naime, jedan od najvećih i najvažnijih međunarodnih umjetničkih događaja na regionalnoj street art sceni, Street Arts Festival Mostar (SAFMO) počinje upravo danas i u okviru svog 13. izdanja ugostit će fantastične umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Španjolske, Njemačke, Kolumbije, SAD i Brazila.

Sadržaji na atraktivnim gradskim lokacijama

Tako će u Mostaru svoj umjetnički pečat ostaviti Milena Ivić, Lonac, Szyman, Berni Puig, Jan Vornman, Infra, Erre i Lady Pink, priopćili su organizatori. Oni će stvarati sadržaje na atraktivnim gradskim lokacijama.

''13. godinu zaredom ovaj Festival približava umjetnost svima i gradi urbanu, multikultularnu umjetničku platformu koja postaje turistička atrakcija. Šantićeva ulica je i ove godine festivalsko središte jer od 2014. godine u ovoj ulici kreiramo galeriju po otvorenim nebom'', kazala je na press konferenciji u ponedjeljak Marina Đapić, osnivačica SAFMO ispred Udruge ''Rezon''.

Upravo u Šantićevoj ulici koja ostaje  prepoznatljiv muzej, svoj potpis ostavili su veliki svjetski umjetnici. Ove godine 13. mural u Šantićevoj ulici za 13. izdanje oslikava Tomislav Lončarić, poznatiji kao Lonac iz Zagreba.

Foto: Bljesak.info / Počinje Street Arts Festival

Šantićeva je posebna

''Šantićeva je posebna po tome jer doista funkcionira kao nekakav mali muzej i galerija na otvorenom i puno mi znači što sam ovdje'', kazao je Lončarić.

U istoj ulici će oslikavati i heroina street arta iz Kolumbije pod imenom Erre koja će dati svoj doprinos, dok će umjetnik Infra iz Njemačke raditi svoju intervenciju na kombiju Centra Los Rosales.

''Ta suradnja nam mnogo znači'', rekla je Đapić. Ona je dodala i kako će u Centru 2 svoj mural  oslikavati Lady Pink iz SAD-a, ali i da će šest mladih ljudi sudjelovati na zanimljivom master classu u parku Zrinjevac. Tkođer, umjetnici će djelovati i na nekim spontanim lokacijama.

''Festival obogaćuje grad kao kulturnu i turističku destinaciju. Najvažnije od svega je da sudjelujemo u zajednici i kreiranju sadržaja'', istaknula je Maja Rubinić, kulturna producentica i umjetnica.

Uz sav likovno-umjetnički kadar, SAFMO organizatori će ponuditi i odličan OFF program, tako da će sada već internacionalno prepoznati autori mostarske elektronske scene, biti kreatori urbanog glazbenog ambijenta Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close