Široki Brijeg

U galeriji Vrba otvorena izložba Irene Paskali

Irena Paskali rođena je 1969. u Makedoniji, a od 2004. živi i radi u Kölnu, Njemačkoj.
Kultura / Umjetnost | 03. 09. 2024. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galeriji Vrba u Širokom Brijegu u nedjelju navečer otvorena je izložba Irene Paskali pod nazivom "Somewhere".

Irena Paskali rođena je 1969. u Makedoniji, a od 2004. živi i radi u Kölnu, Njemačkoj. Srednju umjetničku školu i diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti završila je u Skopju u Makedoniji, a zatim je i magistrirala 2007. godine na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu.

Foto: PR / U galeriji Vrba otvorena izložba Irene Paskali 

Tijekom desetogodišnjeg likovnog obrazovanja istraživala je različite tehnike, uključujući slikarstvo, grafiku te nove medije poput videa, fotografije i instalacija. Rad s različitim medijima plod je znatiželje, a svaku ideju ili projekt pažljivo bira na temelju medija koji to najbolje izražavaju pa se ne ograničava pri odabiru tema, materijala ili medija.

Teme koje je fasciniraju su čovjek i priroda, život i smrt, duhovnost i identitet, a srž njezinog rada uvijek je ljudsko biće.

Sudjelovala je na mnogim međunarodnim izložbama i rezidencijama te primila međunarodne nagrade.

Širokobriješkoj publici predstavila se s instalacijom i video uratkom.

Foto: PR / U galeriji Vrba otvorena izložba Irene Paskali 

Suvremena povijest zabilježena je, tj. bila je zabilježena na celuloidu. On je nositelj ideologija, retorika, informacija, ali i filmske umjetnosti. Prijenos takvih sadržaja presudno je odredio putanje različitih sfera svijeta koje su zatim utjecale stvaranje kulturnog identiteta i osjećaj zajedništva. Strogo povučene linije simboliziraju determinativnu prirodu nositelja informacija koja oblikuje identitet u periodu samih početaka pokretnih slika. Instalacijom se želi istaknuti kako su današnje pokretne slike iz informativnog i kulturnog programa i kina uvelike izgubile svoj ondašnji karakter. Vrijeme im prolazi. Društva često gube svoju socijalnu kohezivnost, pojedinac je preplavljen narativima s društvenih mreža, koji, međutim, nemaju moć stvaranja kulturne kohezije.

Instalacija je izrađena od celuloida, a nakon izložbe postav će se dokumentirati te zatim uništiti.

Kopirati
Drag cursor here to close