Claire Noel

Umjetnička oaza u srcu Mostara slavi dekadu kreativnosti: Deseta godišnjica Galerije Claire Noel

U nedjelju, 22.09, galerija će obilježiti ovaj poseban događaj u čast svojih prijatelja i suradnika, slaveći desetljeće izuzetnog stvaralaštva i zajedništva.
Kultura / Umjetnost | 21. 09. 2024. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnička galerija Claire Noel, pod vizionarskim vodstvom umjetnice Vedrane Božić, obilježit će svoju desetu godišnjicu uz proslavu koja je posvećena svima koji su pomogli u stvaranju ove umjetničke oaze.

U nedjelju, 22.09, galerija će obilježiti ovaj poseban događaj u čast svojih prijatelja i suradnika, slaveći desetljeće izuzetnog stvaralaštva i zajedništva.

Vedrana Božić

Umjetnički put i društveni angažman

Galerija Claire Noel, pod vodstvom umjetnice Vedrane Božić, od osnutka je bila puno više od izložbenog prostora. Ona je postala kreativni epicentar za lokalne i regionalne umjetnike, platforma koja okuplja umjetničku zajednicu, odraz Vedranine predanosti umjetnosti, humanitarnom radu i društvenom angažmanu te atelje u kojem Vedrana slika. 

Foto: Claire Noel / Amira Medunjanin i Vedrana Božić

Strastvena, talentirana i društveno angažirana, Vedrana Božić započela je svoj umjetnički put 2014. godine, pretvarajući ljubav prema stvaranju u životni poziv.

Njena predanost ne završava s umjetničkim djelima; kroz galeriju Claire Noel, Vedrana aktivno podržava projekte lokalnih i međunarodnih umjetnika, a njen društveni angažman proteže se i na brojne humanitarne inicijative.

Foto: Claire Noel / Audrey Hepburn, akril na platnu
Foto: Claire Noel / Stipe Božić i Vedrana Božić

Prva velika izložba 2022 godine

Jedna od najvažnijih prekretnica u njenoj karijeri bila je prva samostalna izložba održana 2022. u Centru za kulturu Mostar, koja je privukla stotinjak posjetitelja, među njima i istaknute osobe mostarske umjetničke scene.

Ubrzo nakon toga, Vedrana je upriličila izložbu  „Proljetna simfonija boja“ u sklopu Mostarskog proljeća 2024.godine  pod pokroviteljstvom Matice hrvatske, gdje su njeni radovi oduševili širu javnost.

Izložbu je otvorila Misijana Brkić-Milinković, glavna tajnica Matice, koja je tada izjavila: „Drago mi je što je Proljetna simfonija boja, plavetnilo njezinih jedrilica, mora i maslačaka, koloritna fantazija mostarskog Staroga grada, naše Čapljinke, ali i Mostarke, naše Hercegovke Vedrane, pronašla mjesto u likovnom albumu ovogodišnjeg Mostarskog proljeća.

Na zidovima svoga stana imam već nekoliko Vedraninih anđela, a ne sumnjam da će nakon ove izložbe njezine razigrane likovne priče naći mjesto i na vašima.“.

Foto: Claire Noel / Dres Mostarskog polumaratona
Foto: Claire Noel / Medaljoni
Foto: Claire Noel / Von Herzog, ordinacija dr. Pehar i Emina

Podrška među umjetnicima i suradnja

Galerija Claire Noel postala je kulturni centar koji pruža prostor za izlaganje rukotvoraca i autora, s kojima Vedrana izravno surađuje.

Tako posjetitelji mogu uživati i u knjigama poput #Žene BiH, Sevdah Damira Imamovića, Blank Feđe Štukana, te raznim dizajnerskim djelima kao što su torbe Torbejarabi, nakit IvyQ i Domiki, keramika Ivane Mićković itd.

Vedranina galerija nije samo mjesto za umjetnost, već i za društvenu odgovornost.

Njena posvećenost organiziranju i sudjelovanju u raznim inicijativama, poput likovnih radionica za djecu, revitalizacije Trimuše (trim staze Mostara), i pošumljavanja Fortice.

Posebno se ističe njena suradnja s Mostarskim polumaratonom, za koji je osmislila i realizirala vizual 2023. godine.

Foto: Claire Noel / Galerija Claire Noel u Mostaru
Foto: Claire Noel / Vedrana Božić
Kopirati
Drag cursor here to close