Misno slavlje

800. obljetnica Rana sv. Franje - istaknuta važnost očuvanja povijesnih i kulturnih vrijednosti

Misno slavlje održano je na povijesnom lokalitetu Zidine, gdje su pronađeni ostaci srednjovjekovnog franjevačkog samostana
Kultura / Vjera | 17. 09. 2024. u 18:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Dragan Čović, sudjelovao je u utorak u Skakavi Gornjoj na misnom slavlju koje je predvodio mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanske biskupije, u povodu obilježavanja 800. obljetnice Rana sv. Franje Asiškog.

Misno slavlje održano je na povijesnom lokalitetu Zidine, gdje su pronađeni ostaci srednjovjekovnog franjevačkog samostana, koji je kroz povijest bio središte duhovnog života hrvatskog naroda na ovom prostoru.

U sklopu arheoloških istraživanja otkriveno je i srednjovjekovno groblje, kao i stećci, što dodatno potvrđuje bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ovoga kraja, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Tijekom misnog slavlja, istaknuta je važnost očuvanja povijesnih i kulturnih vrijednosti, posebice uloga franjevaca, koji su stoljećima predvodili duhovni život na ovom području.

Naglašena je i potreba daljnjeg istraživanja i zaštite ovih spomenika, koji predstavljaju ključne dokaze povijesne prisutnosti i kontinuiteta hrvatskog naroda na ovom prostoru.

Osim toga, naglašena je važnost zajedništva, mira i tolerancije, kao vrijednosti koje se prenose generacijama te su i danas temelj suživota u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close