Promet

Izmijenjen režim prometa tijekom posjete Pape Sarajevu

Kultura / Vjera | 01. 06. 2015. u 13:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić naglašava da će građani Sarajeva dobiti upute o kretanju i ponašanju na dan Papine posjete, te da će tokom dana od 7.00 do 19.45 sati dolaziti do privremene potpune obustave saobraćaja. Na koje se točno dijelove grada to odnosi on nije mogao reći iz sigurnosnih razloga.

No, iz Ministarstva prometa Kantona Sarajevo priopćeno je kako će u ulicama na trasi kretanja Pape biti potpuna obustava prometa koji će biti preusmjeren u alternativne pravce.

Obustava prometa neće biti kontinuirana, jer će nakon prolaska Pape promet biti sukcesivno uspostavljan, u zavisnosti od ulice, lokacije i satnice prolaska.

Ulice u kojima će promet biti obustavljen su: ulica Kurta Schorka, Stupska petlja, Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimović, Zmaja od Bosne, Hiseta, Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Musala, Maršala Tita, Alipašina, Obilazna saobraćajnica pored Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” (od ulice Patriotske lige do ulice Alipašina),Betanija, Obala Kulina Bana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Kulovića, Dalmatinska, Mehmed paše Sokolovića, Pehlivanuša, Muse Ćazima Ćatića, Josipa Štadlera, Mula Mustafe Bašeskije, Telali, Čemaluša, Ferhadija – pješačka zona na dijelu štićene zone kretanja Svetog Oca papa Franje,Vrbanja, Franje Račkog, Stjepana Tomića, Terezija, Zagrebačka, Hamdije Čemerlića, Prijedorska, Srđana Aleksića od raskrižja s ulicom Bulevar Meše Selimovića u smjeru prema Istiklal Džamiji u dužini od oko 300 metara, Brčanska, Žrtava fašizma, Gatačka.

Također će biti zabranjeno kretanje teretnih motornih vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg od 5 do 20 sati te zaustavljanje i parkiranje vozila duž trase kojom prolazi Papa u širini 30 metara.

Zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje vozila na uličnim parkiralištima u ulicama Reisa Dž. Čauševića, Mis Irbina i Musala dan prije posjete Pape 5. lipnja od 16 do 24 sata i 6. srpnja od 00.00 do 20 sati.

Povremene preregulacije vršit će se od 7 do 20 sati u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Maršala Tita, Stjepana Tomića i Radićeva.

KJKP “Gras” će u od 00:00 do 5 sati uspostaviti tramvajski saobraćaj na relaciji Ilidža-Skenderija, a od 7 sati do 20 sati

Ministarstvo prometa je osiguralo parking za 684 autobusa, kojim će stići hodočasnici u Sarajevo na mjestima: parking prostor Slatina, ulica Stjepana Tomića, parking prostor ispred porodilišta “Zehra Mujdović”, parking prostor “Opela” Alipašina ulica, ispred Bosnalijeka, plato – parking ispred autobusne i željezničke stanice, parking u krugu “Kampusa”, ulice Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Franje Račkog, parking Vrbanja, parking prostor ispred Aquariusa i parking prostor kod veleposlanstva Republike Turske.

Osigurano su i rezervni parking prostori kod stadiona Otoka, “Energoinvest”, TAS Vogošća i kod RTV doma.

Autobusi kojima će stići hodočasnici s posebnim potrebama bit će osiguran neposredan pristup stadionu Koševo. Pripadnici MUP-a KS na ulazu u grad iz pravca Vogošće, Ilidže i Pala usmjeravat će autobuse na parkinge.

Hodočasnici koji ne dolaze organizirano moći će koristiti ostale parkinge na području Kantona Sarajevo, kao i parkinge unutar naselja.

Očekuje se dolazak velikog broja motociklista koji mogu parkirati vozila u krugu školskog dvorišta OŠ “Nafija Sarajlić” u ulici Patriotske lige.

Na lokacijama gdje će biti najveća koncentracija autobusa, osigurane su cisterne sa pitkom vodom za hodočasnike na lokacijama parking Kampus i u ulici Kotromanića.

Na pet lokacija bit će raspoređeni i mobilni timovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Vrhbosanska nadbiskupija Sarajevo osigurala je više od 100 volontera koji će biti u službi pomoći hodočasnicima na terenu. Mole se građani da u što manjoj mjeri koriste motorna vozila te na taj način daju lični doprinos, priopćeno je iz Ministarstva prometa KS.

Kopirati
Drag cursor here to close