Vrhbosanska nadbiskupija

Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

Blaženi su oni koji život usklađuju s Božjim planovima
Kultura / Vjera | 14. 08. 2024. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 14. kolovoza, uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećem marijanskom svetištu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u Komušini kod Teslića, misu je slavio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

Tradicionalno, ovo slavlje ispred župne crkve okupilo je veliki broj vjernika, a uz nadbiskupa Tomu koncelebriralo je 10-ak svećenika, među kojima župnik u Komušini i čuvar svetišta preč. Boris Salapić.

Na početku mise nadbiskup Vukšić je pozdravio nazočne i posvijestio kako je ''euharistijsko slavlje u Komušini sveta misa bdijenja uoči svetkovine Uznesenja BDM'' te zahvalio Bogu na Isusovu uskrsnuću koje je ''i temelj Gospina uznesenja''. Zahvalio je Bogu i za blagoslov ''naše vjere i nade da ćemo i mi duboko uvjereni u Isusovo uskrsnuće slijediti put Gospina uznesenja''. ''U toj vjeri i nadi ujedinimo se u ovom euharistijskom slavlju'', kazao je mons. Vukšić.

Foto: Portal nedjelja.ba / Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

Uskrsnuće i uznesenje su čovjekova promocija

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je najprije zahvalio svima koji su došli na misu po visokoj žezi i usprkos svim zdravstvenim problemima koje imaju. Posvijestio je da tijekom kolovoza mnogi u kolonama idu na svoja odredišta za godišnje odmore kako bi vratili raspoloženje i okrjepu. Naglasio je kako se među onima koji se okupljaju u kolone nalazi i štovatelji Blažene Djevice Marije koji pokušavaju duhovno se osvježiti kako bi mogli s još većim duhovnim žarom nastaviti svoj vjernički život.

''Prvi u koloni odmor traže na morima, banjskim centrima, u rodnim krajevima, a drugi znaju da to nije dovoljno i zato traže dodatnu okrjepu i osvježenje u susretu s Gospodinom u euharistiji'', kazao je nadbiskup Tomo te progovorio o istini Gospina uznesenja. ''To uznesenje je izvedeni blagoslov Božjega stvorenja koji proizlazi i odvio se isključivo zato što se dogodilo Isusovo uskrsnuće i uzašašće u nebesa'', istaknuo je te posvijestio kako je ''Kristovo uskrsnuće i uzašašće i naše 'promaknuće'''.

'''Promaknuće' je to cijeloga ljudskoga roda i početak nove nade svakoga čovjeka'', podcrtao je i naglasio da je Gospino uznesenje ''također i naše 'promaknuće' te ostvarenje biblijskoga obećanja da će poslije Isusova uzašašća doći i drugi koji će biti uzneseni''.

''Na putu ostvarenja vlastitoga 'promaknuća' potrebno je potruditi se, od kojih je i jedan trud vaš dolazak na ovu svetu misu, kako bi se obećano 'promaknuće' uz našu suradnju pretvorilo u naše uskrsnuće, u naše uznesenje na nebo dušom i tijelom'', dodao je nadbiskup te istaknuo kako su blaženi svi oni koji ne samo uhom slušaju Riječ Božju, već su poput Marije poslušni toj Riječi.

Foto: Portal nedjelja.ba / Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

''Prevedimo to na naše jezike! Blaženiji su oni koji slušajući postaju poslušni riječi Božjoj, koji se trude svoj život uskladiti s Božjim planovima i zakonima. Još blaženiji su oni koji vjerno žive svoje kršćansko dostojanstvo i poslanje bez obzira u kojem staležu nasljeduju Krista Gospodina'', kazao je nadbiskup Tomo i progovorio o blaženstvima u svakodnevnom životu…

Na kraju homilije posvijestio je da su ''blaženi svi oni koji Riječ Božju slušaju i vrše, svi oni žele biti u Božjoj blizini i dragoga Boga imati u svome društvu kako bi im tijelo i duša bili hram Božji''.

Na kraju euharistije župnik je zahvalio Bogu na zajedništvu, nadbiskupu Tomi, braći svećenicima, među kojima su bili mnogi na raspolaganju za sv. ispovijed te nazočnim hodočasnicima i vjernicima.

Liturgijsko slavlje animirao je zbor župe Sv. Ante Padovanskog iz Žepča, a pod ravnanjem župnika i Žepaćkog dekana preč. Predraga Stojčevića.

Proslava Velike Gospe

Inače, u 22:00 h uslijedio je duhovno-meditativno-glazbeni program kojeg animira p. Mato Anić, a započinje križnim putem u crkvi. U 23:00 h je planirano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, od 24:00 do 02:00 će biti izvođena duhovna glazba prožeta meditativnim sadržajem, a zatim bdijenje hodočasnika pred likom ' Gospe Kondžilske do jutarnjih sati.

Foto: Portal nedjelja.ba / Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak 15. kolovoza, u ovom će svetištu od 7:30 h svećenici biti na raspolaganju za svetu ispovijed. Formiranje procesije sa slikom i uvodni obredi počinju u 9:00 h, nakon kojih slijedi procesija.

Sveta misa je na Kondžilu počinje u 11:00 h, a predslavitelj je fr. Anto Gavrić, OP. Nakon euharistije slijedi povratak u procesiji s Gospinom slikom i završetak obreda.

Također, u 11:00 h je misa za bolesnike u župnoj crkvi, odnosno sve one koji ne mogu u procesiji pratiti Gospinu sliku na Kondžilo.

Kopirati
Drag cursor here to close