Mevlud i zikr

Mostarski muftija: Nećemo odustati

Mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović govorio je danas pred nekoliko desetina tisuća vjernika na vrelu Bune ispred Blagajske tekije…
Kultura / Vjera | 11. 05. 2024. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prisustvu nekoliko desetina tisuća vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u subotu je na vrelu Bune ispred Blagajske tekije proučen tradicionalni mevlud i zikr. Mevlud su proučili imami, derviši i šejhovi predvođeni šejhom Ilhanom Hadžimjelićem, objavila je agencija Fena.

Orijentacija

Mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović je ocijenio kako se radi o tradiciji čistote, ljepote i duhovnosti.

''Ovaj skup je izraz naše gorljive vjere, u kojem jačamo uvjerenje da smo na pravome putu na kojem znamo kako ćemo se ponašati i kuda nam je hoditi'', kazao je muftija.

Muftija se osvrnuo na sve prisutnije pojavne tendencije populizma koje nagrizaju moralno etičke principe i razaraju humanističke civilizacijske tokove.

''U današnjem nemirnom svijetu koji je izgubio orijentaciju, koji je izgubio putokaze stradavaju nevini, nemoćni, poput naše braće u Palestini, ukrajinskog naroda koji strada nevin od strane agresora, važno je pronaći načina za smiraj srca u pobožnosti i ibadetima, a jedna od tih prilika su ovakva naša okupljanja na našim dovištima'', rekao je.

Skup u Blagaju na vrelu Bune svojim sadržajem, dodao je, je snažan poticaj za ustrajavanje u vjeri, dobročinstvu i ljudskosti.

''Ovo su prilike u kojima se hrabrimo da ćemo pomagati jedni drugima u dobru. Možda nam se čini da su to male i zanemarive stvari, ali nema većih i važnijih od njih u ovom prolaznom svijetu'', naglasio je muftija.

Pozvao je političke predstavnike na svim razinama vlasti da na tim osnovama izgrađuju orijentire djelovanja, da ih u svim aktivnostima vodi ljubav prema zemlji jer međusobna podijeljenost i razjedinjenost ih nigdje neće odvesti.

Lakišića harem

''Mora nas okupljati velika ljubav prema ovoj zemlji. Ma koliko god rušitelji i osporavatelji države bili uporni u tome, mi moramo biti uporniji od njih i ne možemo malaksati na tom putu. Mi ovdje u Mostaru i Hercegovini ne smijemo malaksati i nećemo odustati govoriti o temi  o kojoj govorimo proteklih godina, o lokalitetu Lakišića harema i našem konceptu izgradnje Interlukuturnog centra koji je zasnovan na ideji okupljanja, povezivanja i razumijevanja. Vrijedi na tome ustrajati i ne pokolebati se'', rekao je muftija Dedović.

Taj projekt, naglasio je,'' iako se odnosi na jedan mali dio nekadašnje Centralne zone Grada Mostara, u suštinskom smislu vratit će dostojanstvo bošnjačkom narodu u Hercegovini''.

''Na tome insistiramo i to 'naša Bosna' treba da razumijemo zašto dižemo glas i što se nećemo umoriti na tome putu. To je investicija u budućnost koju moramo promišljati, budućnost u kojoj kao narod nećemo biti drugorazrednog značaja i kojem nitko neće određivati mjeru naše slobode. U tom smislu svima vama koji ste došli iz svih naših bosanskih džemata zaslužujete našu zahvalnost jer podržavate zajedništvo našega naroda na našoj tradiciji i našoj vjeri, zato je vaše djelo veliko i važno', poručio je muftija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close