TK institut

Mostarski studenti dočekat će Papu u Sarajevu

Kultura / Vjera | 03. 06. 2015. u 12:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 60 studenata Teološkog-katehetskog instituta u Mostaru s profesorima nazočit će Papinom pohodu Sarajevu, 6. lipnja - potvrdio je u razgovoru za Fenu predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru prof. dr. Ante Pavlović.

Posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, ističe Pavlović, ima trostruko značenje.

''Prvo je pastoralno značenje, to jest duhovni-pastoralni karakter. Papa želi ohrabriti vjernike na jedan kršćanski život u vremenu i društvu u kojem živimo, odnosno na jedno autentično svjedočanstvo kršćanskog života i osobito ono što papa Franjo govori, služenja čovjeku. Izići u svijet, u društvu na ulicu i pokazati to djelo kršćanskoga služenja svakome čovjeku i osobito kada je riječ o socijalnim problemima suvremenog svijeta'', objašnjava Pavlović.

Na taj način 'Papa želi potaknuti vjernike da budu autentični svjedoci evanđelja života'.

Druga dimenzija Papina posjeta je, kaže Pavlović, govor upućen ljudima drugih religija i naroda te drugih vrijednosnih sustava i kultura tražeći jedan oblik zajedničkog života, dijaloga, razumijevanja, solidarnosti i rješavanja gorućih pitanja suvremenog života.

''To nije moguće bez načela pravednosti, poštovanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. U koju god zemlju dođe Papa na toj kršćanskoj paradigmi - kršćanskog humanizma želi graditi mostove dijaloga suradnje među ljudima i narodima'', navodi Pavlović govoreći o Papinoj drugoj misiji.

Kao poglavar Katoličke crkve Papa će se susresti s različitim političkim vođama i predstavnicima kulturnih ustanova, kojima želi prenijeti poruku mira i razumijevanja u suvremenom svijetu.

''U BiH, gdje je kompleksna politička situacija, Papa želi ohrabriti ovdašnje narode i zajednice da zajednički potraže put izlaza i pronalaska pravog rješenja radi boljitka svih'', smatra Pavlović.

Nada se da će Papa unijeti 'novi optimizam u bh. društvo i pomoći da svi u BiH na jedan novi način razmišljaju o budućnosti i otvaranju ka onim vrijednostima koje nas mogu voditi prema dobru i konačnom rješenju političkih i drugih pitanja'.

''Također, nadam se da će njegova posjeta otvoriti perspektivu prema Europskoj uniji, kojoj bi trebala pristupiti BiH'', poručio je u razgovoru za Fenu predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru prof. dr. Ante Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close