Vjersko i kulturno bogatstvo

Muzej manastira Žitomislić kod Mostara jedna je od tri najznačajnije zbirke ikona u BiH

Kako je za Bljesak.info kazao iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, muzej je otvoren 2019. godine, a prije dvije i pol godine je registriran i kao Fondacija Muzej Žitomislić koju financira Grad Mostar.
Kultura / Vjera | 14. 06. 2024. u 09:15 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej manastira Žitomislić prava je povijesna škrinja u kojoj se čuvaju vrijedni eksponati, među kojima valja posebno izdvojiti knjigu iz 14. stoljeća.

Njezino postojanje govori u prilog tome kako je i manastir Žitomislić znatno stariji od 1566. godine koja se obično uzima za godinu njegova osnutka.

Kako je izjavio iguman i arhimandrit manastira Žitomislić Danilo Pavlović, muzej je otvoren 7. travnja 2019. godine, a prije dvije i pol godine je registriran kao Fondacija Muzej Žitomislić, koju financira Grad Mostar.

Kulturni događaji i izložbe

Za vrijeme rata manastirsku riznicu su spasile monahinje ovog manastira, koje su stare vrijedne predmete prenijele u Srbiju.

Nakon toga, ikone su bile restaurirane i potom vraćene u eparhiju.

"Muzej Žitomislić, pored toga što ima stalni postav umjetnina koje se u njemu čuvaju, bar jednom mjesečno ima i neki događaj iz oblasti kulture s tendencijom promicanja interkulturalnog dijaloga", kazao je iguman Danilo.

Muzej radi s kulturnim institucijama druga dva naroda u BiH, kao i onima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a svakako postoji namjera i dodatne suradnje s muzejima iz susjedne Srbije pa i šire.

Iguman Danilo Pavlović potvrdio je za Bljesak.info i to kako je prošle godine muzej imao čak 24 kulturna događaja, a riječ je o izložbama slika suvremenih umjetnika, potom Bijenale crnogorskih suvremenih umjetnika, kao i mnogi drugi značajni događaji.

Rad s djecom

Također, prošle godine po prvi put u muzeju je odigrana i kazališna predstava "Partija remija" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a organizirani su, pored ostalog i mnogi okrugli stolovi i književne večeri.

Poseban aspekt rada ovog muzeja je rad s domom za nezbrinutu djecu i rad s djecom ometenom u razvoju, kazao je iguman Danilo.

Muzej je inače jedna od tri najznačajnije zbirke ikona u Bosni i Hercegovini, o čemu se vrlo malo zna.

Osim ove, u BiH postoji i velika zbirka ikona Tuzli, točnije u eparhiji Zvorničko-tuzlanskoj, a druga se nalazi u staroj crkvi u Sarajevu gdje postoji muzej.

Video: Otvorenje muzeja manastira Žitomislić

Najstarija rukopisna knjiga koja se nalazi u muzeju manastira Žitomislić je ona iz 14. stoljeća.

"To je dokaz kako su se žitomislićki monasi bavili prepisivanjem knjiga, a riječ je o bogoslužbenoj knjizi iz 14. stoljeća", potvrdio nam je Iguman Danilo.

Najpoznatiji artefakt muzeja su carske dveri majstora Radula iz 1676. godine, rađene tehnikom duboreza i kasnije dodatnom pozlatom.

Na njima su mali prikazi kralja Davida i Solomona, a u donjem dijelu vrata, s lijeve strane imamo arhanđela Gabriela, a s desne presvetu Bogorodicu, odnosno prikaz Blagovještenja presvete Bogorodice kome je Manastir Žitomislić i posvećen.

Suvenirnica manastira Žitomislić

U sklopu manastira Žitomislić u kompleksu iznad muzeja nalazi se i bogato opremljena suvenirnica. U njoj se može naći mnoštvo lijepo izrađenih pravoslavnih ikona, svijeća, križeva, kandila kao i raznih drugih predmeta i suvenira. Također na policama u suvenirnici možete naći i vino i rakiju koji se proizvode u manastiru. Tu je i vrlo kvalitetan i zdrav džem od mandarina i dunja, a na posebnoj polici nalaze se kreme i melemi za razne tegobe.
Iznimno je zanimljiva i atraktivna majica u različitim bojama na kojoj se nalazi crtež manastira Žitomislić s "krivom palmom" simbolom manastira koja se nalazi u dvorištu.

Kopirati
Drag cursor here to close