Vatikan

Papa Franjo: Mediteran postao "groblje" za migrante

Tvrdeći da je većina smrtnih slučajeva migranata mogla biti spriječena, osudio je ljude koji sistematski rade, koristeći sva sredstva, da potisnu migrante
Kultura / Vjera | 28. 08. 2024. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mediteran je postao "groblje" za migrante, rekao je u srijedu papa Franjo, javlja Anadolu.

Skrećući pažnju na poteškoće koje doživljavaju migranti na svom putovanju "jer negdje gdje mogu živjeti u miru i sigurnosti", Papa je rekao: "Mediteran, mjesto komunikacije između naroda i civilizacija, postao je groblje".

Tvrdeći da je većina smrtnih slučajeva migranata mogla biti spriječena, osudio je ljude "koji sistematski rade, koristeći sva sredstva, da potisnu migrante".

"A kada se to radi svjesno i odgovorno, to je težak grijeh", rekao je papa Franjo.

Ponavljajući da migranti ne bi trebali umirati u morima ili pustinjama, Franjo je ustvrdio da uvođenje strožih antimigrantskih zakona ili militarizacija granica nije način da se izbjegne ovo tragično stanje stvari.

"Mi ćemo to postići širenjem sigurnih i redovnih puteva za migrante, olakšavanjem utočišta onima koji bježe od ratova, nasilja, progona i raznih katastrofa. To ćemo postići tako što ćemo na svaki način promovisati globalno upravljanje migracijama zasnovano na pravdi, bratstvu i solidarnosti", rekao je.

Papa Franjo je također pohvalio nastojanja organizacija koje pokušavaju pomoći migrantima i izbjeglicama na Mediteranu i na drugim mjestima u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close