Duboka zabrinutost

Papa Franjo pozvao na prekid vatre u Gazi

"Nastavljam sa zabrinutošću pratiti humanitarnu situaciju u Gazi. Još jednom tražim prekid neprijateljstava na svim frontovima, oslobađanje talaca i pomoć iscrpljenom stanovništvu'', rekao je papa Franjo.
Vijesti / Svijet | 15. 08. 2024. u 16:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u četvrtak izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Gazi na dan kada je broj ubijenih Palestinaca u desetomjesečnoj izraelskoj ofanzivi premašio 40.000.

Nakon što je predvodio molitvu na Trgu Svetog Petra papa Franjo je odvojio trenutak za razne globalne sukobe, uključujući Ukrajinu, Bliski istok, Palestinu, Izrael, Sudan i Mijanmar. Ali poseban naglasak stavio je na situaciju u Gazi, gdje je kontinuirano nasilje dovelo do humanitarne krize.

"Nastavljam sa zabrinutošću pratiti humanitarnu situaciju u Gazi. Još jednom tražim prekid neprijateljstava na svim frontovima, oslobađanje talaca i pomoć iscrpljenom stanovništvu. Pozivam sve da ulože sve napore da spriječe širenje sukoba i da krenu putem pregovora kako bi se ova tragedija dovela do kraja što prije, ne zaboravimo da je rat poraz'', rekao je papa Franjo.

Dosljedno se zalagao za mir u zonama sukoba, pozivajući na dijalog i pregovore kao jedina održiva rješenja za okončanje nasilja.

Njegov posljednji apel dolazi pošto je situacija u Gazi i dalje napeta, uz strah da bi sukob mogao dodatno destabilizirati regiju.

Više 40.000 Palestinaca je ubijeno u Gazi od 7. listopada, većinom žena i djece, a više od 92.000 je ozlijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milijuna Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close