Jasna poruka

Hamas neće sudjelovati u pregovorima o primirju u Gazi

Pregovori trebaju biti nastavljeni u četvrtak na bazi američkog prijedloga.
Vijesti / Svijet | 12. 08. 2024. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas je priopćio da neće sudjelovati u nastavku pregovora s Izraelom o postizanju sporazuma o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca.

Hamas je zatražio od posrednika da predstave plan zasnovan na prošlim pregovorima i okviru koji je utvrdio američki predsjednik Joe Biden.

"Pokret poziva posrednike da predstave plan za implementaciju onoga što je pokret dogovorio 2. srpnja 2024. godine, na osnovu Bidenove vizije i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Posrednici bi to trebali primijeniti na okupaciju (Izrael) umjesto da nastavljaju daljnje runde pregovora ili nove prijedloge koji bi pružili pokriće za agresiju okupacije i dali joj više vremena da nastavi genocid nad našim narodom”, saopćio je Hamas.

Pregovori trebaju biti nastavljeni u četvrtak na bazi američkog prijedloga.

"Plan koji sam sastavio, koji je odobrila G7, odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, i tako dalje, još uvijek je održiv. Radim bukvalno svaki dan, cijeli moj tim, da se pobrinem da to ne eskalira u regionalni rat. Ali lako može", rekao je Biden.

U nadi da će izbjeći sveopći regionalni rat, američki dužnosnici su rekli za Kanalu 12 da pritišću Izraelce da što prije finaliziraju dogovor.

Nakon što su SAD, Katar i Egipat u zajedničkoj izjavi u petak naveli da je dogovor potrebno zaključiti i implementirati bez daljeg odlaganja, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je u petak navečer da će Izrael poslati svoje pregovarače na pregovore 15. kolovoza "da se finaliziraju detalje implementacije okvira sporazuma."

Nekoliko izraelskih medija citiralo je neimenovane izvore u nedjelju navečer rekavši da izjava Hamasa nije ništa drugo nego pregovaračka taktika, prenosi Times od Israel.

Kopirati
Drag cursor here to close