osvrnuo se na nepravde

Papa u UN-u: Humanošću se borimo protiv tame i neobuzdane sebičnosti

Kultura / Vjera | 25. 09. 2015. u 17:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo obratio se u petak svjetskim čelnicima u Ujedinjenim narodima. U svom govoru, on se osvrnuo na niz nepravdi i proturječja, kao i na nebrojene krize koje potresaju svijet. Fokus govora bio je na ratu u Siriji, klimatskim promjenama i izbjegličkom egzodusu.

Papa se osvrnuo na 70 godina dugu povijest Ujedinjenih naroda te je istaknuo kako je organizirana zajednica država postigla mnoga važna dostignuća u vremenima sve bržih promjena. Kao osobito važno spomenuo je razvoj međunarodnog prava, jačanje ljudskih prava i humanitarnog prava, okončavanje brojnih sukoba, mirovne misije i niz drugih.

''Sva ta postignuća su svjetlo u tami koje omogućuje da se borimo protiv tame kaosa koju uzrokuju neobuzdane ambicije i kolektivna sebičnost. Naravno, postoji još mnogo problema koji se moraju riješiti'', kazao je papa Franjo.

Papa je potom odao počast svima onima koji su kroz svoju službu radili na korist čovječanstva u zadnjih 70 godina, s naglaskom na one koji su dali svoje živote u ime mira i pomirenja među narodima.

Nadalje, on je kazao kako je bitno nastaviti težiti ka tome da sve zemlje budu uključene u proces donošenja odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close