Papa Franjo prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara na slučajeve zlostavljanja

Kultura / Vjera | 09. 03. 2024. u 15:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog biskupa jer je nemarno postupao sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćili su danas njegovi predstavnici u Poljskoj.

Andrzej Dziuba, biskup u Lowiczu, nije prijavio policiji svećenika iz njegove biskupije koji je zlostavljao 14-godišnjeg dječaka, prema napisima lokalnih medija.

"Uočene su poteškoće u upravljanju biskupijom, posebice nemar u postupanju sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika", priopćila je Apostolska nuncijatura u Poljskoj. Sveta Stolica je zatražila Dziubu da odstupi s dužnosti, dodaje se.

Biskupija Lowicz objavila je na svojoj web stranici da Dziuba odlazi u mirovinu, pozivajući se na odluku pape Franje da prihvati njegovu ostavku bez ikakvih pojašnjenja, prenosi Hina.

Njegov odlazak dolazi manje od mjesec dana nakon što je papa Franjo prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa optuženog u dokumentarcu iz 2021. godine da je ignorirao zlostavljanje djece.

U Poljskoj, jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Europi, odvio se niz skandala povezanih sa zlostavljanjem djece, a crkva je prije dvije godine objavila da je između 1. srpnja 2018. i 31. prosinca 2020. zaprimila 368 prijava zbog zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto stanovništva smatra se katolicima.

Kopirati
Drag cursor here to close