Komentar na odluku Vatikana

Pričali smo s vjernicima u Međugorju: ''Za nas su se ukazanja dogodila, vjerujemo u to''

''Ja vjerujem u ukazanja, često sam na njima, svašta sam vidjela i doživjela, tko nije došao ovdje i bio na ukazanju, ne može tvrdit suprotno'', rekla je za Bljesak.info.
Kultura / Vjera | 19. 09. 2024. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa portala Bljesak.info boravila je ovoga kišnog četvrtka u Međugorju, gdje je za komentar o odluci Vatikana o ukazanjima u Međugorju pitala vjernike.

Jako mali broj vjernika htio je uopće komentirati odluku Vatikana, ali oni koji su komentirali, kažu da su se za njih ukazanja dogodila.

''Ja sam ovdje odrasla, meni je ovo mjesto posebno, uvijek drago, samo je bilo pitanje vremena kada će se ovo dogoditi da cijeli svijet prepozna plodove Međugorja'', kaže za Bljesak.info stanovnica Međugorja .

Dodala je da, neovisno na odluku Vatikana, ona vjeruje da su se ukazanja dogodila i da se događaju.

''Ja vjerujem u ukazanja, često sam na njima, svašta sam vidjela i doživjela, tko nije došao ovdje i bio na ukazanju, ne može tvrdit suprotno'', rekla je za Bljesak.info.

''Tko vjeruje, priznao je''

U Međugorju smo, uz mali broj hodočasnika, zatekli hodočasnicu iz Kolumbije.

''Dolazim jer sam katolkinja i za mene je ovo posebno mjesto, proputovala sam cijelu Aziju i Europu, a sada sam došla ovdje da se zahvalim Gospi'', rekla nam je vjernica iz Kolumbije.

''Ovdje dolazimo stalno'', kažu nam hodočasnice koje su došle iz Splita.

''Tko vjeruje, priznao je, srcem i dušom kad vjeruješ i dođeš priznato je'', komentar je hodočasnice iz Splita na odluku Vatikana.

Priznati plodovi, ali ne i nadnaravnost ukazanja

Podsjetimo, Sveta Stolica priznala je brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatome hodočasničkome mjestu u BiH, ali nije dala svoj stav o nadnaravnosti fenomena koji se vezuje uz tvrdnje vidjelaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

U tekstu kojega je objavio Vatican News portal Svete Stolice, navodi se kako dokument Dikasterija za nauk vjere kojega je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira te daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama uz nekoliko pojašnjenja.

U Noti o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje koju je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, pročelnik Dikasterija za nauk vjere, navodi se da pozitivna ocjena većine međugorskih poruka "ne podrazumijeva proglašenje izravnoga nadnaravnog podrijetla".

Pa ipak prepoznaje se vrijednost duhovnih plodova povezanih s međugorskim iskustvom, ovlašćujući vjernike da ga se pridržavaju budući da su se "dogodili brojni pozitivni plodovi i nisu se među Božjim narodom proširili nikakvi negativni ili rizični učinci".

Kopirati
Drag cursor here to close