Korak po korak

10 načina da razvijete i poboljšate svoje društvene vještine

Društvene vještine su znanja koja olakšavaju komunikaciju i interakciju s drugima u bilo kojem okruženju.
Lifestyle / Flash | 13. 09. 2024. u 08:49 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vještine, kao što su komunikacija, empatija, interpersonalne vještine i vještine slušanja, korisne su ne samo za vaš osobni već i za vaš profesionalni život. Na radnom mjestu ove vještine mogu biti bitan dio interakcije, planiranja i suradnje osoblja, prenosi Indeed

U ovom članku raspravljamo o 10 načina da poboljšate svoje društvene vještine, primjerima društvenih vještina i kako ih primijeniti na radnom mjestu.

1. Povežite se s drugima

Pronađite načine za nastavak razgovora s prijateljima, obitelji i bliskim suradnicima ili vježbajte svoje vještine razgovora postavljanjem otvorenih pitanja. Slično tome, postavite si mali cilj da ponudite barem jedan projekt ili poslovnu strategiju na sljedećem sastanku odbora.

2. Počnite malim stvarima

Počnite razvijati svoje društvene vještine na male načine, družeći se s ljudima s kojima svakodnevno komunicirate. Na primjer, ako ste u kupovini, možete odgovoriti pitanjem umjesto odgovorom od jedne riječi kada vas blagajnik pita kako vam ide dan.

Slično tome, možete pronaći načine da produžite razgovore s poznanicima ili uvježbate svoje vještine razgovora s rođacima na daljinu s kojima rjeđe razgovarate.

3. Postavljajte otvorena pitanja

Postavljanje otvorenih pitanja može biti učinkovit način da potaknete druge na razgovor. Može pomoći tako što će vam omogućiti uvid i razumijevanje vaših prijatelja, obitelji, kolega, pa čak i nadređenih. Kada se uključite s otvorenim pitanjem, to im može pomoći da se osjećaju bolje što se tiče njihovih misli i emocija, a to može imati pozitivan učinak na način na koji gradite odnose.

Često bi suradnici mogli cijeniti da im se postavljaju otvorena pitanja jer to pokazuje da se zanimate za njihove ideje. Isprobajte sljedeća otvorena pitanja: "Što mislite o...?" "Možete li mi reći nešto više o...?"

4. Promatrajte društvene vještine svojih suradnika

Još jedan korak prema razvoju vaših društvenih vještina je promatranje vaših kolega. Obratite pozornost na neverbalnu komunikaciju, govor tijela (kao što je smiješak i kimanje glavom) i vokabular koji koriste kako bi pokrenuli razgovor.

Razmotrite što društvene vještine vaših suradnika čini učinkovitima i privlačnima. Možete se pozvati na ova zapažanja i uključiti ih u vlastite komunikacijske vještine.

5. Vježbajte održavanje kontakta očima

Vježbajte održavanje kontakta očima tijekom razgovora. Razmislite o postavljanju cilja uspostavljanja i zadržavanja kontakta očima najmanje tri do pet sekundi svaki put kada se s nekim družite. Možete vježbati s bliskim kolegom s kojim se osjećate ugodno.

Dajte im do znanja da pokušavate poboljšati svoju sposobnost održavanja kontakta očima. Vježbajte držati kontakt očima na početku razgovora, dok slušate svog suradnika kako govori i dok mu zahvaljujete i završavate razgovor.

6. Razvijte svoje vještine slušanja

Jednako važno kao i mogućnost dijeljenja vlastitih misli je biti aktivan slušatelj. Čineći to, dopuštate drugima da se osjećaju ugodno dijeleći svoje ideje i doprinose.

Vježbajte svoje vještine slušanja održavajući kontakt očima, koristeći neverbalnu komunikaciju kao što je kimanje glavom kada se slažete i postavljanje pitanja za razjašnjenje kada čujete nešto što pogrešno razumijete.

7. Pozovite kolegu s posla na ručak ili kavu

Izgradnja odnosa s drugima može izgledati zastrašujuće, ali pomaže započeti s razvijanjem odnosa s jednom po jednom osobom. Prvo pronađite suigrača koji radi na sličnoj poziciji kao i vi i pozovite ga na ručak ili kavu.

Imati zajedničku ulogu ili poslovne obveze može vam dati zajedničke teme za razgovor, ali na kraju pokušajte postavljati pitanja kako biste ih bolje upoznali kao pojedinca. Kako budete gradili više odnosa, povežite se na razini jedan na jedan s ljudima koji rade u različitim područjima poslovanja.

To vam može pomoći da proširite svoju profesionalnu mrežu i steknete bolje razumijevanje o tome kako posao koji obavljate utječe na poslovanje u cjelini.

8. Slobodno dajte iskrene komplimente

Davanje komplimenata drugima na dobro obavljenom poslu odličan je način da pokažete prijateljstvo i uvažavanje drugih. Mogu djelovati kao uvod u veći razgovor ili razgovor koji je u tijeku. Budite iskreni — neiskren kompliment vam može samo naštetiti.

9. Pronađite izvore društvenih vještina

Postoji mnogo predavanja, knjiga, podcasta i alata dostupnih online koji vam mogu pomoći da poboljšate svoje društvene vještine. Pokušajte tražiti resurse na temelju određene teme kao što je govor tijela, umrežavanje ili aktivno slušanje. Nakon toga primijenite svoja znanja u praksi.

10. Budite u tijeku s aktualnim događajima

Praćenje aktualnih trendova, događaja i vijesti može vam dati teme za razgovor s drugima. Razmislite o pretplati na upozorenja o lokalnim vijestima ili biltene specifične za industriju kako bi vam se sadržaj slao izravno. Kao najbolja praksa, izbjegavajte kontroverzne teme poput politike ili vjere kako bi razgovori bili profesionalni i prijateljski.

Kopirati
Drag cursor here to close