Pozitivno utječe na sve

Stručnjaci savjetuju: Napravite ovo i djeca će imati bolje ocjene i društvene vještine

Jedna od stvari o kojoj se dugo raspravlja u svijetu jest zabrana korištenja pametnih telefona u školama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 09. 2024. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O ovisnosti djece o ekranima govori se godinama i u većini istraživanja zaključak je sličan ili isti - mobilni uređaji nisu dobri za djecu, niti njihov razvoj. Naravno, uvijek postoje nekakvi izuzeci i posebne situacije, no pored toliko istraživanja, upozoravanja od strane stručnih osoba, ali i iskustava iz stvarnog života postavlja se pitanje - zašto se nešto ne napravi ili ne promijeni.

Jedna od stvari o kojoj se dugo raspravlja u svijetu jest zabrana korištenja pametnih telefona u školama. Ta je tema posebno aktualna u posljednje vrijeme u SAD-u, gdje brojni nastavnici i zaposlenici u školama, ali i političari inzistiraju na zabrani korištenja telefona u školskim prostorijama, čemu se dobar dio roditelja protivi jer su navikli biti u konstantnom kontaktu sa svojom djecom, javlja Zimo.

A zašto bi takve zabrane bile dobre, odnosno zašto bi njihov utjecaj mogao biti itekako pozitivan pokazuju rezultati istraživanja koje je nedavno proveo Pew Research Center te ankete na stranici Study.com. Prema istraživanju PRC-a, čak 70 posto učitelja u srednjim školama kaže da je korištenje telefona u učionicama veliki problem te da ekrani ometaju djecu u nastavi. Kada su u pitanju mjere za ograničavanje korištenja telefona i njihov učinak, čak 76 posto učitelja diljem SAD-a primijetilo je da djeca imaju bolji fokus te bolje uče, a zanimljivo je da 70 posto njih kaže da je tako povećana sigurnost i smanjena anksioznost, ali i zlostavljanje .

O problemu ekrana i prevelike ovisnosti o digitalnom sadržaju, za Fox News govorila je neuropsihologinja i profesorica na sveučilištu Pepperdine Judy Ho. Ona kaže da prevelika izloženost digitalnom sadržaju i korištenje ekrana smeta prirodnom razvoju ljudskog mozga, kako bi se, dok starimo, ojačale različite vještine. Umjesto toga, te su vještine gotovo pa zaustavljene u razvoju.

Manje oslanjanje na digitalne uređaje, znači i više korištenja vlastitog mozga, što na kraju dovodi do boljih obrazovnih rezultata i društvenog razvoja, kao i općenito boljeg zdravlja učenika, objasnila je Ho.

Naglasila je i opasnost onog što ljudi zovu multitasking, no tako nešto, odnosno obavljanje više različitih stvari u isto vrijeme, s neuropsihološke perspektive u biti ne postoji. Tu je riječ o konstantnoj i brzoj promjeni zadataka koji se obavljaju, što negativno djeluje na ljudski mozak koji s vremenom postaje manje učinkovit.

Osim negativnog utjecaja na školske obaveze i mogućnost praćenja nastave, Ho upozorava kako djeca s vremenom gube i iznimno važne vještine upravljanja emocijama jer mnogi od njih, kada su uznemireni ili u stresu zbog nečeg, automatski posežu za telefonom, umjesto da koriste neke druge strategije koje bi bile uspješnije.

Kopirati
Drag cursor here to close