Ukrasi balkona

10 najboljih vrsta visećeg cvijeća za vaše balkone

Viseće cvijeće na balkonima zaista ukrašava savki dom, a koje su vrste najbolje, otkrivamo u nastavku.
Lifestyle / Flash | 03. 06. 2024. u 09:57 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imate li omiljeno vrtno cvijeće za koje se uvijek čini da mu je glava u zemlji, pogotovo nakon jake kiše? Jeste li znali da ovakva vrsta cvijeta može biti savršen kandidat za sadnju u visećoj košari? Mnoge vrste cvijeća prikladne za balkonske košare su viseća, teška na vrhu ili puzajuća, prenosi The Spruce. Istražili smo koje su vrste visećeg cvijeća najbolje te u nastavku donosimo ljepotice na koje nećete moći ostati ravnodušni.

1. Begonija (Begonia boliviensis)

Foto: Canva / Begonia - Begonia boliviensis

Za one koji nemaju odgovarajuću klimu za uzgoj izbirljivih fuksija, begonije mogu biti odlična zamjena. Polu otporna Begonia boliviensis ima iste cjevaste, viseće cvjetove kao fuksija, ali može podnijeti vrućinu i vlagu južnih ljeta. Ostale gomoljaste begonije koje izgledaju sjajno u visećim košarama uključuju seriju Nonstop Mocca, koje izgledaju kao da su duple i nalikuju ružama. 

2. Fuksija

Foto: Living4media / Fuksija

Vrtlari koji žive u područjima s hladnim, vlažnim ljetima ne mogu propustiti priliku za uzgoj ove nevjerojatne nježne trajnice koja voli sjenu. Iako biljke znaju uvenuti tijekom ljeta, možete potražiti neku od sorti otpornijih na toplinu, poput 'Astoria', 'Jupiter' ili 'Surprise'. Malo više truda oko njih će produžiti njihovu ljepotu u visećim košarama. Biljke dobro reagiraju na svakodnevno zamračivanje, redovitu gnojidbu i marljivo čišćenje. 

3. Lantana (Lantana camara)

Foto: Canva / Lantana - Lantana camara

U područjima bez mraza, obična lantana može postati pomalo divlja, izrastajući u drvenasti grm koji se provlači kroz ogradu i zauzima cvjetne gredice. Međutim, živahni cvjetni grozdovi lantane pružaju tropsku boju tijekom duge vegetacijske sezone, privlačeći leptire i kolibriće. Odaberite malu sortu za svoje viseće košare, poput 'Patriot Popcorn' ili 'Patriot Rainbow'. Ako je lantana pretjerano bujna u vašem području, odaberite sterilnu sortu (kao što je 'Gold Mound' ili 'Patriot') koja ne uzgaja bobice pune sjemenki. 

4. Lobelija (Lobelia erinus)

Foto: Canva / Lobelija - Lobelia erinus

Lobelia erinus je najbolje zamisliti kao sezonsku biljku za rano proljeće, jer uspijeva na umjerenim temperaturama. Vaša će viseća košara biti prekrivena masom električnoplavih cvjetova s kontrastnim bijelim grlima koja privlače leptire. Krajem lipnja ne gubite vrijeme pokušavajući razmaziti biljke; zamijenite ih milijunima zvončića, lantanom ili drugom biljkom koja voli toplinu. 

5. Milijun zvona (Calibrachoa; hibrid)

Foto: Canva / Milijun zvona - Calibrachoa

Ovaj rođak cvijeta petunije voli sunce, te mu neće smetati ako temperature porastu. Milijuni zvona daju malo ili nimalo sjemena i ne zahtijevaju stvaranje uvelih izdanaka da bi ostali u cvatu. Sve što im treba je vlažna zemlja i cijeli dan sunca kako bi vaše viseće košare bile pune ovog predivnog cvijeća. 

6. Pelargonija (Pelargonium domesticum)

Foto: Canva / Pelargonija - Pelargonium domesticum

Ove biljke možda poznajete pod uobičajenim imenom geranije, ali pelargonije se uzgajaju kao jednogodišnje biljke sjeverno od svojih područja otpornosti, dok su prave pelargonije izdržljive trajnice. Odvažna tekstura, svijetle boje i sličnost pelargonijama, čine ih idealnim za viseće košare. 

7. Petunija (Petunia x hybrida)

Foto: Canva / Petunija - Petunia x hybrida

Petunije su oduvijek bile omiljena vrsta cvijeća za viseće košare, ali neki vrtlari se susreću s bolesti koja napada latice po kišovitom i vrlo vlažnom vremenu. Isprobajte sortu milliflora, koja kontinuirano cvijeta bez potrebe za velikom brigom, ili multifloru, koja najbolje raste tijekom vrućih, vlažnih ljeta. Petunije su najmirisnije navečer, stoga dodajte bijelu sortu u natkriveni vrt za dodatnu privlačnost. 

8. Prkos (Portulaca grandiflora)

Foto: Canva / Prkos - Portulaca grandiflora

Postavite prkos  na mjesto na kojem ima sunca cijeli dan. Kad je biljka u sjeni, njezini cvjetovi se zatvore. Kombinirajte ovaj cvijet s drugim biljkama koje vole toplinu i otporne su na sušu, poput paučine, koja će dati boju između ciklusa cvatnje. 

9. Alisum (Lobularia maritima)

Foto: Canva / Alisum - Lobularia maritima

Sjediti u blizini viseće košare slatkog alisuma, je kao biti pored mirisnog oblaka. Ovo cvijeće ima jak miris meda koji privlači leptire i pčele. Privlačan izgled slatkog alisuma može postati neuredan kako sezona odmiče, stoga se nemojte bojati oživjeti je ljetnom frizurom. 

10. Lotosova loza (Lotus berthelotii)

Foto: Canva / Lotosova loza - Lotus berthelotii

Impresionirajte svoje prijatelje vrtlare, tako što ćete im reći da vaš vrt sadrži biljku koja je endemska vrsta u Kanarskom otočju. Lotus berthelotii, poznat i kao lotosova loza ili loza papiginog kljuna, u svom je izvornom staništu u opadanju, no lako ju je uzgajati i razmnožavati iz sjemena i reznica. Njegovi zelenkastosivi igličasti listovi su mekani poput pera. Cvjetovi nalik na plamen obasjavaju biljku tijekom cijele sezone kad raste na sunčanom mjestu. Tajna uzgoja ove neobične biljke, je osigurati joj dnevnu vlagu u posebnoj mješavini za kaktuse ili orhideje s izvrsnom drenažom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close