Planirajte danas, uživajte sutra

10 stvari koje bi svi trebali znati prije odlaska u mirovinu

Gledajući unatrag, toliko je stvari za koje bih volio da sam znao prije nego što sam otišao u mirovinu.
Lifestyle / Flash | 02. 10. 2024. u 14:53 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirovina je bila nešto o čemu sam godinama sanjao, zamišljajući je kao vrijeme slobode, opuštanja i beskrajnih mogućnosti.

Ali ono što vam nitko zapravo ne govori jest da odlazak u mirovinu dolazi s nizom neočekivanih izazova i prilagodbi. 

Koliko god je to prekretnica koju treba proslaviti, to je također velika životna promjena koja vas može uhvatiti nespremne, prenosi Global English Editing.

Gledajući unatrag, toliko je stvari za koje bih volio da sam znao prije nego što sam otišao u mirovinu. 

Od financijskih iznenađenja do emocionalnih otkrića, evo 10 stvari koje bih rekao mlađem sebi – i bilo kome drugome na rubu ovog sljedećeg poglavlja u životu.

1. Mirovina nije samo dugi odmor

Dok sam još bio zaposlen, mirovinu sam zamišljao kao beskrajan odmor..

Naravno, ima dovoljno vremena za slobodno vrijeme i hobije, ali odlazak u mirovinu također znači pronalaženje smisla i svrhe izvan posla. Ne radi se samo o ispunjavanju vremena, radi se o ispunjenju vašeg života.

Volio bih da mi je to netko rekao prije nego sam otišao u mirovinu, kako bih mogao planirati aktivnosti koje će me držati angažiranim i ispunjenim.

Odlazak u mirovinu nije samo dugi odmor – to je novo poglavlje života koje zahtijeva vlastitu vrstu planiranja i pripreme.

2. Zdravlje je bogatstvo

Davno sam čuo izreku “zdravlje je bogatstvo”, ali nikad nije bila očiglednija nego u mojoj mirovini.

Mislio sam da sam nepobjediv, ali samo godinu dana nakon umirovljenja, pogodio me zdravstveni problem koji je zahtijevao dulje liječenje.

To ne samo da je utjecalo na moju sposobnost da uživam u slobodnom vremenu, već je također značajno smanjilo moju ušteđevinu.

Gledajući unatrag, volio bih da sam dao prioritet redovitim pregledima i zdravijem načinu života dok sam još radio. 

Prije odlaska u mirovinu neophodno je uložiti vrijeme i resurse u svoje zdravlje. Vjerujte mi, osjećat ćete se puno bolje. 

3. Inflacija ne ide u mirovinu

Troškovi života s vremenom rastu zbog inflacije. To znači da novac koji ste uštedjeli za mirovinu vam možda neće biti od tolike pomoći. 

Ključno je uzeti u obzir inflaciju kada planirate mirovinu. Tako nećete biti zatečeni zbog rastućih troškova u budućnosti.

4. Usamljenost vam može predstavljati problem

Umirovljenje donosi puno slobodnog vremena, ali također donosi značajnu promjenu u vašim društvenim interakcijama. 

Svakodnevna čavrljanja s kolegama i užurbanost na radnom mjestu odjednom su zamijenjeni tišinom i samoćom.

Nisam shvaćao koliko će mi nedostajati društveni dio posla. Usamljenost vam može stvarati veliki problem ako za nju niste spremni. Ostanite društveno aktivni u mirovini jer će takav način života pozitivno utjecati na vas. Ako imate priliku, skratite si dan sljedećim aktivnostima.

  • Pridružite se klubovima
  • Volontirajte
  • Bavite se hobijima koji vam omogućuju interakciju s drugima

Ove aktivnosti mogu pomoći ispuniti društvenu prazninu koju ponekad može donijeti odlazak u mirovinu. Ostanak u društvu pruža osjećaj pripadnosti i dodaje smisao ovoj fazi života.

5. Možda vam nedostaje posao

Možda zvuči čudno, pogotovo ako ste svoje radne godine proveli sanjajući o mirovini. Ali mnogi umirovljenici smatraju da im nedostaje posao.

Zapravo, u studiji RAND-a, gotovo polovica intervjuiranih umirovljenika rekla je da bi se vratila na posao pod pravim uvjetima.

Posao pruža osjećaj svrhe i rutine, a bez njega se neki ljudi mogu osjećati izgubljeno. 

Ako vam nedostaje struktura rada, razmislite o sljedećem:

  • Pronalaženje honorarnog posla
  • Volontiranje
  • Pokretanje malog poduzeća

6. Obiteljski odnosi se mogu promijeniti

Odlazak u mirovinu može značajno utjecati na dinamiku vaše obitelji.

Odjednom imate puno više slobodnog vremena koje možete provesti sa svojim najdražima – i iako ovo zvuči sjajno, može biti dvosjekli mač. Prijelaz može biti izazov za sve, ne samo za vas.

Vaš supružnik ili partner može osjetiti promjenu u dinamici više nego itko. Važno je otvoreno komunicirati o promjenama i osigurati da se svi dobro prilagode.

Ako vodite računa o tome kako vaša mirovina utječe na vašu obitelj, to vam može pomoći u održavanju sklada tijekom ove faze života.

7. Dosada može biti pravi problem

Oduvijek sam bio netko tko uživa u poslu. Kad sam otišao u mirovinu, neočekivano me obuzeo val dosade. Bez rokova, hitnih zadataka i praznog kalendara, osjećao sam se nemirno i neispunjeno.

Dosada u mirovini je češća nego što mislite. Britansko istraživanje koje je naručila Nacionalna služba za građane pokazala je da se prosječan umirovljenik dosađuje unutar godinu dana nakon umirovljenja!

Zato je ključno imati planove, hobije ili projekte koji će vas zadržati angažiranima.

8. Više slobodnog vremena ne znači uvijek više opuštanja  

Ako ste pomislili da slobodno vrijeme koje imate, uvijek znači opuštanje, prevarili ste se. U stvarnosti to nije uvijek slučaj.

Istraživanje je pokazalo da puno slobodnog vremena ponekad može dovesti do stresa i tjeskobe. Bez određenog rasporeda ili ciljeva, možete se osjećati besciljno. Dakle, umjesto da uronite u ponor beskrajnog slobodnog vremena, razmislite o tome da si postavite raspored ili dnevne ciljeve. Ovako nešto zaista može napraviti razliku. 

9. Vaše navike trošenja će se promijeniti

Kad sam otišao u mirovinu, nisam predvidio koliko će se moje navike potrošnje promijeniti. Bez stalne plaće, zatekao sam se kako preispitujem svoje troškove više nego ikad.

Od svakodnevnih kava do spontanih odlazaka u krupnju, brzo sam shvatio da te navike više nisu održive uz mirovinski proračun.

Neophodno je preispitati svoje navike potrošnje kada odete u mirovinu. Jedino tako će vaša ušteđevina trajati duže nego što ste mislili. 

10. Mirovina je putovanje, a ne odredište

Najvažnija stvar koju sam naučio je da mirovina nije cilj, već putovanje. To je nova faza života koja dolazi sa svojim izazovima i prilikama.

Ne radi se samo o preživljavanju, već i o napredovanju. Radi se o pronalaženju novih interesa, učenju novih vještina i iskorištavanju vremena.

Dakle, prihvatite putovanje. Na vama je da stvarate i uživate.

Kopirati
Drag cursor here to close