Moguće je!

3 jednostavna savjeta za kuhinju otvorenog koncepta

Za profesionalnu organizatoricu Shiru Gill, nered je definitivno okidač stresa. “Naš dom je ispunjen samo stvarima koje trebamo, koristimo i volimo”, kaže ona.
Lifestyle / Flash | 02. 09. 2024. u 11:11 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Život s manje stvari omogućio je našoj obitelji da s lakoćom ugošćuje, zabavlja i putuje te je oslobodio toliko vremena, energije i resursa." Vidite, Gill zna ponešto o životu minimalista, prenosi The Kitchn. Ona je autorica Minimaliste, knjige koja slavi njezin životni stil podučavajući čitatelje svemu o načinima uklanjanja nereda.

U nadi da ćemo od Gill dobiti nekoliko savjeta, obišli smo njezin dom u San Franciscu i uočili tri jednostavna savjeta o tome kako urediti kuhinju bez nereda.

1. Odaberite bijelu boju za svijetlu i prozračnu atmosferu

Gill kaže da je njezina stara kuća od 1200 četvornih metara imala tamnu kuhinju i razbijeni tlocrt. Jedan od njezinih prvih koraka bio je da sve oboji u bijelo. "Željeli smo osjećaj prostranosti," kaže ona, "pa smo otvorili zidove između dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje i sve obojili u bijelo — kontroverzan potez moram priznati, no isplatio nam se!"

Bojeći kuhinju u bijelo i mijenjajući zastarjeli zeleni mramor bijelim pločicama, Gill kaže da je pretvorila kuću u vlastito opuštajuće, prozračno utočište. Odjednom se njezin cijeli dom činio tako čistim i prozračnim.

2. Napravite vlastiti otvoreni plan

Kako bi još više pojačala taj osjećaj prozračnosti, Gill se odvažila i otvorila zid između svoje blagovaonice i kuhinje. Bilo je potrebno samo nekoliko dana da se napravi, ali potpuno je promijenilo tijek kuće i način na koji Gillova obitelj koristi prostor.

"Volimo biti domaćini i okupljati se s prijateljima, a otvoreni tlocrt nam omogućuje kuhanje, pripremanje i pospremanje dok se još uvijek možemo družiti s našim gostima", kaže majka dvoje djece. "Izgubili smo mikrovalnu pećnicu i neke ormare za pohranu u tom procesu, ali prednosti i dalje nadmašuju smanjenu pohranu."

Osim uklanjanja zidova, Gill je također uklonila nekoliko vrata kuhinjskih ormarića kako bi stvorila otvorene police. Pitate se koja je njezina tajna? "Posjedujte manje stvari. Uređivanjem svog doma možete trenutačno podići svoj prostor, a ovo također rezultira s manje čišćenja, organiziranja i brige."

3. Optimizirajte svoj vanjski prostor

Gillin dom sagrađen je 1916. i iako voli sve arhitektonske detalje i šarm, kaže, "dva mala ormara, jedna mala zajednička kupaonica i jako loše urađen kućni ured ne mogu obiteljski život sigurno učiniti izazovnim!"

Dakle, što ona čini da stvori trenutni prostor? Gill je svoju betonsku terasu pretvorila u utočište ispunjeno biljkama, objedovanjem i zabavom na otvorenom, visećom mrežom i mjestom za rad. Bilo je vrijedno vremena i ulaganja. Ona objašnjava: "Često radim i pišem na terasi umjesto da se borim za prostor unutra - ovo je postalo kao još jedna soba u našem domu!"

 

Kopirati
Drag cursor here to close