Nažalost

3 očigledna znaka da vas partner ne poštuje, prema psihologiji

Pitate se je li sve to u vašoj glavi, no možda i nije.
Lifestyle / Flash | 19. 09. 2024. u 12:44 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji prepoznatljiv obrazac u vezama u kojima se jedan partner počinje ponašati bez poštovanja, ignorirati potrebe drugoga i omalovažavati. Često se to događa nakon što medeni mjesec završi i to euforično blaženstvo nove ljubavi pretvori se u nešto stabilnije - ali manje uzbudljivo, prenosi Your Tango

U ovakvim vremenima previše je lako zapitati se je li sve u tvojoj glavi. Možda se čak pitate reagirate li pretjerano ili postoji li pravi razlog za zabrinutost. Klinička psihologinja dr. Aria Campbell Danesh priznaje koliko ti trenuci mogu biti izazovni i dijeli tri znaka da vas partner jednostavno ne poštuje.

1. Prekidaju vas dok pričate

Jeste li ikada bili u situaciji da vas je netko prekinuo dok pričate? Ili su vas nadglašavali dok ste pokušavali istaknuti nešto?

Razumljivo, to može biti i frustrirajuće i uznemirujuće. No, realno, ne mislimo to uvijek učiniti. Ponekad nenamjerno pregovaramo s nekim kada smo previše uzbuđeni ili strastveni, kao što je istraženo o tome zašto ljudi prekidaju.

No, problem nastaje kada partnerovo prekidanje postane gadna navika. A ako vas partner uvijek prekida dok pričate, vjerojatno vas ne poštuje. Dr. Danesh objašnjava: "Ovakvo ponašanje može značiti da ne cijene vaše mišljenje."

2. Odbacuju vaše osjećaje

Važno je ne podcijeniti koliko zapravo može biti štetno odbacivanje nečijih osjećaja. Istina je da ponekad nenamjerno poništavamo nečije emocije.

Ali opet, ovo postaje problem kada postane navika. A ako primijetite da vaš partner češće nego inače govori stvari poput: "Pretjeruješ" ili "Previše si osjetljiva", tada vas, nažalost, vjerojatno ne poštuje.

3. Donose odluke bez savjetovanja s vama

I na kraju, ako vaš partner uvijek donosi odluke, a da ih vi prvo ne čujete, onda vas ne poštuje. Istina je da se u odnosu ne bi trebalo savjetovati oko svake sitnice no kad se radi o bitnim stvarima, potrebno je da oba partnera iznesu svoja stajališta.

Postoje samo određene odluke koje nikada ne biste smjeli donositi sami, pogotovo kada mogu utjecati na drugu osobu.

A ako vaš partner donosi te odluke bez savjetovanja s vama, to je vjerojatno zato što ne cijeni vaše mišljenje dovoljno da bi vas uopće konzultirali.

Ako se pitate trebate li prekinuti svoju vezu ako vaš partner pokazuje ova tri znaka, znajte da ne trebate. Uvijek biste trebali razgovarati o tim stvarima da vidite možete li doći do rješenja.

Međutim, ako nisu voljni preuzeti odgovornost i promijeniti svoje ponašanje, tada je, nažalost, možda krajnje vrijeme da jednom zauvijek prekinete vezu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close