Znakovi ne lažu!

3 stvari koje trebate učiniti kad vam partner laže

Otkrivanje da vam partner možda laže može biti poput udarca u trbuh, te ovakav čin može uzdrmati temelje na kojim je vaša veza izgrađena.
Lifestyle / Flash | 03. 07. 2024. u 11:43 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku donosimo tri odlučujuća koraka koja trebate napraviti kad znate da vam ljubavnik laže, a osmišljena su da vam pomognu povratiti svoju moć i riješiti ovu tešku situaciju uz svu potrebnu snagu, prenosi Psychology Today

1. Zastanite i razmislite

Prije nego što se suočite s partnerom, ključno je odmaknuti se i sabrati misli. Impulzivno reagiranje često može pogoršati situaciju, dovesti do žustrih rasprava i daljnje obmane.

Umjesto toga, dajte si prostora da obradite svoje emocije. Zapitajte se zašto vjerujete da vaš partner laže.

Temelji li se na konkretnim dokazima ili intuitivnom osjećaju? Možete li razmisliti o prirodi laži i njezinim posljedicama za vaš odnos? Sa svojim klijentima sam otkrio da je bitno razlučiti radi li se o manjoj bijeloj laži ili ukazuje na dublje pitanje izdaje.

Razumijevanje konteksta i težine laži pomoći će vam da učinkovitije pristupite situaciji. Također može biti korisno zapisati svoje misli i osjećaje. To vam može pomoći da jasnije izrazite svoje brige kad razgovarate s partnerom.

2. Suočite se s njim, no uz povjerenje i jasnoću

Kad ste spremni, vodite izravan i iskren razgovor sa svojim partnerom. Odaberite vrijeme i mjesto za razgovor bez prekidanja, osiguravajući da oboje budete smireni.  Pristupite razgovoru s povjerenjem, izražavajući svoje osjećaje bez bilo kakvih optužbi.

Upotrijebite "ja" izjave kako biste izrazili kako su njihovi postupci utjecali na vas. Na primjer, jedan od mojih klijenata ponavljao je govoreći: "Osjećam se povrijeđeno i izdano jer vjerujem da nisi bio iskren prema meni."

Budite spremni na razne reakcije — poricanje, obrambeni stav ili čak ljutnju. Ostanite pribrani i usredotočite se na svoju potrebu za iskrenošću. 

Aktivno slušajte njihove odgovore, pazeći na znakove iskrenosti ili daljnje obmane. Obratite pozornost na njihov govor tijela i ton glasa, jer oni često mogu otkriti više od samih riječi.

Bitno je razjasniti da se o iskrenosti u vašem odnosu ne može pregovarati. Postavite čvrste granice. Vaš partner mora shvatiti da će ponovna izgradnja povjerenja zahtijevati vrijeme i trud s obje strane.

3. Donesite hrabru odluku o budućnosti

Nakon vašeg razgovora razmislite o onome što ste rekli i razmislite o budućnosti vaše veze. Ova bi se odluka trebala temeljiti na ozbiljnosti laži, odgovoru vašeg partnera i vašem emocionalnom blagostanju.

Ako vaš partner pokazuje istinsko kajanje, preuzima odgovornost za svoje postupke i predan je ponovnoj izgradnji povjerenja, razmislite o tome da vezi date još jednu priliku. To će zahtijevati strpljenje, otvorenu komunikaciju i spremnost da zajednički rješavate probleme.

Međutim, ako vaš partner nastavi lagati, odbija preuzeti odgovornost ili ne pokazuje znakove promjene, možda je vrijeme da razmislite o prekidu veze. Kronično nepoštenje može stvoriti otrovno okruženje koje nagriza vaše samopoštovanje i emocionalno zdravlje. Nemojte se bojati napustiti situaciju koja više ne služi vašoj dobrobiti.

Prekinuti vezu nikad nije lako, ali ponekad je to najbolji izbor. Okružite se prijateljima i obitelji koji vas podržavaju i potražite stručnu pomoć ako je potrebno. Zapamtite da zaslužujete odnos izgrađen na uzajamnom poštovanju, povjerenju i poštenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close