Nemojte ih naučiti na teži način

5 pogrešaka koje treba izbjegavati pri pranju vune

Svi imamo omiljeni jesenski ili zimski predmet od vune, no ponekad ih je teško održavati.
Lifestyle / Flash | 22. 08. 2024. u 11:17 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se pitate kako pravilno prati odjeću od vune, ne brinite, donosimo vam najbolje savjete kao i pravila koja ne smijete prekršiti, prenosi Reader's Digest. Pa krenimo!

1. Ne čitate naljepnicu za njegu odjeće

 Ovo je zajamčena jednosmjerna karta za skupljanje predmeta od vune. Iako je većina džempera izrađena od mješavine vune i proizvođač ih je testirao kako bi bili sigurni za ručno i/ili strojno pranje, ipak je dobra praksa još jednom provjeriti, jer nakon što se gornji dio skupi, nema puno toga što možete učiniti. 

2. Cijeđenje ili sukanje vune

 Još jedna velika greška je pretjerano rukovanje predmetom tijekom koraka pranja i ispiranja, jer to uzrokuje rastezanje vlakana i gubitak oblika. Ako perete vunene predmete na ruke, budite nježni i koristite blaga sredstva za pranje.

3. Izlaganje vune toplini

Toplina je ono što uzrokuje skupljanje vune, pa sve što se zagrijava - vodu, zrak - treba izbjegavati prilikom pranja vune. Zaštitite svoje vunene džempere tako da ih uvijek perete u hladnoj vodi, a zatim ih ostavite da se osuše na zraku.

4. Preskačete nježni program tijekom strojnog pranja

 Pazite da koristite najnježniju moguću postavku kada perete vunu u perilici jer će pretjerano miješanje potaknuti uništavanje vašeg omiljenog vunenog predmeta. Superbrzi ciklus centrifuge također može uzrokovati da se vlakna s vremenom olabave i istegnu.

5. Uklanjanje viška vune kada je odjeća mokra

Ako nakon pranja vunenog predmeta vidite da na njemu postoje ostaci koje trebate ukloniti, ne dirajte ih. Umjesto toga, vunene komade skidajte isključivo kad je predmet suh, po mogućnosti prije procesa pranja. To će spriječiti zapinjanje i moguću štetu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close