Jednostavni trikovi

6 jednostavnih načina da vam spavaća soba miriše svježe

Nitko ne voli neugodne mirise u spavaćoj sobi, a mi vam donosimo najbolje trikove da ih se riješite.
Lifestyle / Flash | 28. 05. 2024. u 12:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju dugog dana pravi je užitak provesti noć u spavaćoj sobi koja je ugodna, mirisna i svježa. Međutim, kako otprilike trećinu života provedemo spavajući u svojim spavaćim sobama, lako mogu završiti s neugodnim  mirisima, prenosi Good Housekeeping

Srećom, ovo je problem koji se lako rješava. Samo slijedite ovih 6 savjeta i vaša će spavaća soba vrlo brzo mirisati mirisno i primamljivo.

1. Otvorite prozore i vrata

Svjež zrak u spavaćoj sobi neophodan je za dobar san, a najbrži način da to postignete je otvaranjem prozora i vrata. To će vam pomoći da se riješite zaostale vlage koja se nakupila preko noći, kao i svih neugodnih mirisa.

Zato je posebno važno prozračiti svoju spavaću sobu nekoliko sati ujutro. Obavezno podignite prekrivače kako biste lakše oslobodili preostalu vlagu iz kreveta.

2. Investirajte u pročišćivač zraka

Pročistači zraka su više od proizvoda koji pomažu ukloniti zagađivače iz zraka. S ugljičnim slojem uključenim kao dijelom filtra, koji obično sadrži većina modela, oni također pomažu aromatizirati sobu. Zato su ovi aparati posebno korisni u kuhinji, ali iz istog razloga mogu dobro doći i u spavaćoj sobi.

Ako mislite da bi vaši kućni ljubimci mogli pridonijeti pljesnivim mirisima u vašoj spavaćoj sobi, odlučite se za pročišćivač zraka koji dobro radi na rasponu veličina čestica (veličine PM 2,5-10). To će mu dati najbolju priliku za filtriranje peruti i dlake kućnih ljubimaca.

3. Očistite svoju posteljinu

Koliko god čisti bili, vaša će posteljina tijekom korištenja izgubiti miris svježe opranog rublja. To ne iznenađuje kad uzmete u obzir koliko znoja lučimo svake noći. Rezultate možete vidjeti sami; žute mrlje na vašim jastucima i prekrivaču i loš miris od rasta plijesni i bakterija. Zato je održavanje čistoće vaše posteljine ključno za svježi miris spavaće sobe.

Obavezno perite plahte i navlake za prekrivače barem jednom u dva tjedna (češće ako imate kućne ljubimce ili ste alergični), držeći se na 60 °C ili na višoj temperaturi; ovo će ubiti sve bakterije. Ne zaboravite ni na pranje samih jastuka i prekrivača. Preporučujemo da to radite najmanje dva puta godišnje.

4. Uklonite tragove prašine

Nakupljanje prašine također može pridonijeti neugodnim mirisima u spavaćoj sobi, a rješenje za to je jednostavno: temeljito obrišite prašinu iz sobe krpom od mikrovlakana, nakon čega slijedi usisavanje (ovo će pokupiti čestice koje se ispuštaju u zrak kada brišete prašinu).

5. Suočite se s izvorom mirisa

Ako iz vaše spavaće sobe dolazi poseban miris, prvo ćete se morati pozabaviti time kako biste poboljšali stvari. U redu je otvoriti prozore i ostaviti pročišćivač zraka da dezodorira prostor, ali ako se izvor mirisa ne ukloni, on će se samo vratiti.

Moguće je da na dnu vaše korpe za rublje postoje stari predmeti koji pridonose lošem mirisu. Ako vaš ljubimac spava u spavaćoj sobi, njegov krevet bi također mogao pridonijeti tome. Ako bi vaš prostor za pohranu mogao biti izvor problema, očistite ga, izbacite nepotrebne stvari i stavite zdjelicu sode bikarbone koja može poslužiti kao alternativa za uklanjanje neugodnih mirisa.

6. Koristite osvježivače zraka i električne difuzore

Samostojeći ili utični osvježivači zraka mogu vašu spavaću sobu učiniti ugodnijom i mirisnom. Također postoji mogućnost korištenja difuzora od trske ili električnih difuzora s eteričnim uljima. Pobrinite se da ove i gore navedene predmete držite izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece.

Nemojte pretjerivati s mirisima ako koristite pročišćivač zraka, jer će uređaj morati više raditi kako bi pročistio zrak u spavaćoj sobi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close