Izbjegnite ih!

7 pogrešaka koje činite kad uređujete malu prostoriju, prema dizajnerima

Mala prostorija je sama po sebi problem za uređenje, no uz par trikova, možete imati svoj kutak iz snova!
Lifestyle / Flash | 05. 06. 2024. u 13:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uređenje male prostorije zahtijeva bitne odluke o namještaju, rasvjeti i paletama boja koje će nadopuniti prostor, a da ničeg ne bude previše, prenosi The Spruce.

Ali što ako volite tamne boje ili obožavate dekorirati? Još uvijek možete dizajnirati ugodan prostor, a da on ne izgleda skučeno.

Pitali smo nekoliko dizajnera interijera za prijedloge o izbjegavanju uobičajenih pogrešaka pri uređenju male prostorije i dobili smo pravi uvid u neke pretpostavke dizajna kojih smo se držali predugo.

1. Pretpostavka da će biti dovoljne samo svijetle i jarke boje

"Ljudi pretpostavljaju da ako je prostorija mala, mora biti svjetla kako bi se činila većom," kaže Andi Morse iz Morse Designa. "Ali, radije se sklonim u mali prostor i učinim ga mračnim, stvarajući još ugodniji ambijent."

To uključuje bojanje stropa istom bojom kao i zidova, kako bi prostorija bila "sveobuhvatna", kaže ona.

Iako svjetlije nijanse mogu dati prostoriji otvoreniji, prozračniji dojam, Michelle Lauren, dizajnerica u Change Your Bathroom, kaže da joj se sviđa "dubina, sofisticiranost i karakter" koji dolaze s tamnim bojama.

"Korištenje tamnih boja u naglašenim dijelovima ili na zidu, umjesto kao dominantne palete, može stvoriti žarišnu točku i uljepšati prostor bez preopterećenja prostora", kaže ona.

2. Previše se oslanjate na gornju rasvjetu

Nemojte samo dodati gornje rasvjetno tijelo u malu prostoriju i završiti s tim. Morse savjetuje dodavanje ambijentalne rasvjete u kutove sobe. Na primjer, možete dodati visoku, tanku svjetiljku koja neće zauzimati puno prostora.

Lauren se slaže. "Loše ili oštro osvjetljenje može stvoriti sjene i tamne kutove", kaže ona, što će samo smanjiti izgled sobe.

Također preporučuje odabir manjih svjetiljki koje neće opteretiti prostor, osobito u kupaonicama. Poboljšano osvjetljenje može značajno nadoknaditi kvalitete tamnih boja.

3. Odabir malog namještaja

U pravu ste kada razmišljate o malom namještaju kad opremate malu prostoriju, ali ne mora svaki komad biti napravljen kao za kućicu za lutke.

"Odlučite uključiti velike komade pomiješane s manjima", kaže Morse. “Ako se napravi ispravno, soba se neće činiti malom.

"Ne zahtijeva svaka spavaća soba veliki krevet", kaže ona, dodajući da će bračni krevet bolje pristajati i omogućiti više prostora za prohodnost u sobi.

4. Postavljanje pločica i podova na pogrešan način

Mogli biste ići doslovno u krivom smjeru s podovima u malim prostorijama, osobito s pločicama u malenoj kupaonici. "Orijentacija pločica može uvelike utjecati na percipirane dimenzije prostorije", kaže Lauren.

Postavljanje pločica po dužini čini prostoriju širom i uravnoteženijom, privlačeći pogled duž najdužih linija prostora, objašnjava ona. Isti princip vrijedi za pod u bilo kojoj prostoriji u kući.

5. Odabir jednonamjenskih predmeta

Višenamjenski je pravi naziv igre kad se dizajnira mali prostor, kaže Barrett Oswald, glavni dizajner Barrett Oswald Designs. Inače ćete jednostavno zatrpati prostor nepotrebnim stvarima.

"Na primjer, ako dizajnirate malu spavaću sobu, zamijenite jedan od noćnih ormarića za radni stol koji može poslužiti u obje svrhe", objašnjava ona.

6. Ne korištenje zida za pohranu

Kad je prostor na podu minimalan, minimalan je i skladišni prostor. Evo ideje: upotrijebite zid.

Umjesto dodavanja više namještaja ili prekrivanja površina s previše spremnika i kutija, Oswald preporučuje postavljanje polica na zid za pohranu koja je jednako elegantna koliko i funkcionalna.

7. Borba protiv rasporeda sobe

Neke male prostorije dodatno otežavaju to što nemaju četiri ravna zida, ali nije sve izgubljeno - ohrabrite se.

"U manjim rasporedima važno je biti kreativan radeći s onim što imate", kaže Oswald. „Ako imate neiskorištenog prostora u krovnom prozoru ili umetnutom prozoru, razmislite o ugrađenoj jedinici koja može služiti kao radni stol ili umivaonik.

Dok će vaše dizajnerske preferencije u konačnici prevladati, zaobilaženje nekih od ovih pogrešaka i pretpostavki može vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj prostor.

Kopirati
Drag cursor here to close