Što je ambivert?

7 znakova da ste možda ambivert i kako iz toga izvući najbolje

Ako vam ovaj pojam zvuči nepoznato, ne brinite, jer uskoro otkrivamo sve detalje.
Lifestyle / Flash | 28. 05. 2024. u 14:54 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ambivert je netko tko balansira između introvertiranosti i ekstrovertiranosti, sa sposobnošću da se više oslanja na jedno ili drugo, ovisno o kontekstu, prenosi Mind Body Green.

Na primjer, gdje bi introverti radije slušali dok bi ekstroverti radije razgovarali, ambivert vjerojatno neće imati problema ni s jednim ni s drugim. Fleksibilni su i to im je najveća vrlina. U nastavku donosimo neke od očitih znakova da ste ambivert sa savjetima kako iz toga izvući ono najbolje.

1. Ni "introvert" ni "ekstrovert" nisu dovoljno dobri za opisivanje vaše osobnosti

Ako ste uvijek bili na granici introverta i ekstroverta, to je jedan od znakova da ste možda ambivert.

Ambiverti imaju introvertne osobine kao što su uživanje u vremenu koje provode sami, dobri su slušatelji i opčinjeni su ljudskim unutarnjim svjetovima—ali oni također vole provoditi vrijeme s drugima, imaju puno samopouzdanja i imaju odlične društvene vještine poput ekstroverta.

2. Trebate "vrijeme za sebe" jednako kao i vrijeme za druženje

Punite baterije u društvu drugih kao što i uživate u samoći, sve ovisno o raspoloženju. Možda podjednako uživate u objema ulogama ili ona u kojoj najviše uživate ovisi o tome što vam se događa u životu.

Osobnosti se stalno mijenjaju. Možda ste imali faze u svom životu kad vam je bilo potrebno mnogo vremena da budete sami i razdoblja kad ste bili posvećeni društvenim okupljanjima i situacijama.

3. Volite ravnotežu samostalnog i grupnog rada

Ambiverti dobro balansiraju između karakteristika koje imaju introverti i onih koje posjeduju ekstroverti. Skloni su prepoznati vrijednost samostalnog obavljanja stvari i zajedničkog rada, te uživaju u kombinaciji jednog i drugog.

4. Previše vremena koje provodite sami kao i previše vremena s drugima može vas iscrpiti

Važno je istaknuti da ambiverzija nije isto što i "sve je dozvoljeno". Iako su ambiverti fleksibilni, nisu ljudi bez potreba. Često nedostatak vremena koje provode sami ili nedostatak dovoljno kvalitetnog vremena s drugima može djelovati iscrpljujuće. Kao i uvijek, ravnoteža je odgovor na sve.

5. Cijenite dobar razgovor, ali i tišinu

Ekstroverti su skloni stalno pričati. Introverti su skloni biti slušatelji. Ambiverti mogu lako igrati obje uloge. Vole burne razgovore i zabave, ali im ne smeta kada razgovor utihne ili pozornost ode negdje drugdje.

6. Površni razgovor vam ne smeta, iako volite i one duboke

Introverti su poznati po tome što mrze čavrljanje, odnosno više površinske razgovore o vremenu i onome što ste danas radili. Više vole ulaziti dublje, voditi duge i introspektivne razgovore. Ekstroverti su, s druge strane, skloni brbljanju i vole razgovarati o svemu. Ambiverti vole sve: površne razgovore, duboke razgovore te dobre šale.

7. Imate puno bliskih prijatelja

Ekstroverti obično imaju puno prijatelja, dok introverti obično imaju samo nekoliko bliskih prijatelja s kojima provode vrijeme. Ambiverti imaju oboje: ogromnu proširenu mrežu prijatelja i ljude s kojima provode vrijeme, kao i manji skup bliskih prijatelja s kojima su stvarno intimni.

Kopirati
Drag cursor here to close