Ali baš nikako

10 grešaka koje nikako ne smijete činiti s mrljama

Ako vas zanima kako se riješiti mrlja na pravilan način, nastavite čitati.
Lifestyle / Flash | 28. 05. 2024. u 13:29 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prolijevanje i mrlje dio su svakodnevnog života, posebno za one s djecom i kućnim ljubimcima! Bilo da imate mrlje od flomastera na zidu ili one od trave na odjeći, posljednja stvar koju želite je pogoršati problem dok pokušavate umanjiti štetu.

Good Housekeepingu zna ponešto o uklanjanju mrlja, te su dodatno pitali stručnjake za 10 najčešćih pogrešaka koje biste trebali izbjegavati.

1. Korištenje vruće ili tople vode

Ispiranje svježe mrlje vrućom vodom može se činiti logičnim, ali može imati suprotan učinak. Vruća voda može trajno ostaviti neke mrlje, osobito one koje su na bazi proteina, poput krvi. Umjesto toga uvijek koristite hladnu vodu.

2. Trljanje

Agresivno trljanje mrlje može uzrokovati njeno daljnje širenje i oštetiti tkaninu. Prvo pokušajte nježno obrisati mrlju.

3. Koristite previše sredstva za uklanjanje mrlja

Logično je misliti da je više bolje kad su u pitanju sredstva za uklanjanje mrlja, ali to nije istina. Upotreba previše sredstava može otežati ispiranje ili sušenje područja, osobito na tepisima i presvlakama. Lagane primjene sredstva za uklanjanje djeluju puno bolje od natapanja mrlje istim.

4. Ne stavljajte sapun na svježe mrlje

Sapun, ljuskice sapuna i deterdženti koji sadrže sapun mogu ostaviti mrlje, osobito one na bazi pigmenta poput kave, crnog vina i čaja. Umjesto toga započnite ispiranjem hladnom vodom.

5. Stavljanje soli na crno vino

Uobičajena zabluda je da sol može pomoći u uklanjanju mrlja od crnog vina, ali to je mit. Sol će trajno učvrstiti mrlju. Isto vrijedi i za mrlje od kave, čaja i Cole. Umjesto toga, preporučujemo ispiranje hladnom vodom i naknadno korištenje sredstva za uklanjanje mrlja.

6. Miješanje proizvoda za uklanjanje mrlja

Općenito je loša ideja miješati kemikalije. Ako reagiraju zajedno, može doći do vrlo neugodnih posljedica – osobito s klornim izbjeljivačem i amonijakom, koji će stvoriti smrtonosni oblak plinovitog klora!

7. Korištenje proizvoda na bazi enzima na svili i vuni

Enzimi razgrađuju proteinska vlakna, pa ako se koriste na tkaninama kao što su svila i vuna, potencijalno bi mogli uništiti vaš omiljeni odjevni predmet. Umjesto toga, potražite neenzimske proizvode i deterdžente posebno dizajnirane za osjetljivo rublje.

8. Stavljanje izbjeljivača na svilu i vunu

Te su tkanine previše osjetljive da bi izdržale oštre učinke izbjeljivača. Postoje neke sintetičke koje ovo također neće dobro podnijeti, stoga uvijek provjerite etiketu. Umjesto toga, upotrijebite drugo sredstvo za uklanjanje mrlja da osvježite svoju vunu i svilu.

9. Pokušavanje uklanjanja mrlja sa starinskih tkanina

Antikna tkanina posebno je osjetljiva, pa je bolje da je odnesete stručnjaku na čišćenje.

10. Ne odustajte

Neke mrlje se skidaju sporije, pa ćete možda morati ponoviti postupke nekoliko puta prije nego nestanu. Nemojte odustati, sigurni smo da ćete ubrzo vidjeti dobre rezultate.

 

Kopirati
Drag cursor here to close