Brzo i učinkovito

8 brzih koraka za oštrenje vašeg vrtnog alata

Ako zaboravite redovito naoštriti svoj vrtni alat, on će na kraju zahrđati pa ćete možda biti prisiljeni kupiti novi.
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2024. u 10:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesu li vaši vrtni alati još uvijek u dobrom stanju? Ako ne, onda je možda vrijeme da ih još jednom naoštrite! To treba činiti redovito jer su dobro naoštreni alati definitivno učinkovitiji i lakši za korištenje, prenosi The Happy Gardening Life.

Ako zaboravite redovito naoštriti svoj vrtni alat, on će na kraju zahrđati pa ćete možda biti prisiljeni kupiti novi. Zahrđali vrtlarski alati ne samo da su dosadni i neučinkoviti, već mogu uzrokovati štetu i infekciju vaših biljaka.

Ako se u budućnosti ne želite susresti s ovakvim problemom, ne zaboravite naoštriti svoj vrtni alat s pomoću ovih 8 jednostavnih koraka.

Korak 1: Rastavite alat

Većina alata za obrezivanje drži se s jednim ili više vijaka. Ne morate ih rastavljati, no oštrice ćete lakše očistiti i naoštriti ako ih odvojite.

Korak 2: Očistite alat

Očistite svu prljavštinu i hrđu sapunom i vodom, upotrijebite mineralni alkohol za otapanje smole ili mrlja, zatim temeljito osušite.

Korak 3: Stegnite oštricu

Ako imate radionicu, učvrstite oštricu u stezaljku ili škripac. Ako ne, držite škare u krilu ili na radnoj ploči, ali pazite da se ne porežete dok ih mirno držite!

Korak 4: Naoštrite oštricu

Za vrlo tupe ili zarezane rubove počnite s turpijom za mlin ili grubim kamenom za oštrenje. Ako je oštrica u dobrom stanju, počnite sa srednjim ili finim kamenom za oštrenje. Podmažite kamen (ako je potrebno), zatim ga naoštrite tako da položite kamen ravno na kosi rub oštrice.

Ravnomjernim potezima gurajte kamen ili turpiju prema oštrom rubu oštrice. Nastavite dok ne naoštrite cijelu dužinu oštrice. Nemojte pretjerivati – potrebno je samo nekoliko poteza.

Korak 5: Uklonite neravnine

Povremeno položite kamen ili turpiju ravno na stražnju stranu oštrice i nježno se krećite prema oštrici. Ne želite preoblikovati ravni rub, samo uklonite neravnine koje su se stvorile na stražnjoj strani ruba.

Korak 6: Izbrusite oštricu

Nakon što ste naoštrili oštricu, prijeđite na finiji kamen i ponovite postupak kako biste dobili lijepu oštricu. Primjenjujte sve manje i manje pritiska kako idete ka finijim rubovima.

Korak 7: Očistite alat

Čistom krpom obrišite sve metalne strugotine, pazeći da se ne porežete. Lagano nauljite oštricu i pokretne dijelove alata.

Korak 8: Ponovno sastavite

Ponovno sastavite svoje škare za obrezivanje i isprobajte ih! Popravite oštricu ako je potrebno dok ne dobijete gladak, lagan rez. Objesite svoj alat na suho mjesto kako ne bi došao u dodir s ostalim prljavim ili mokrim stvarima. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close