Što kažu psiholozi?

8 stvari u životu koje biste uvijek trebali držati za sebe, prema psihologiji

Tanka je linija između otvorenosti i pretjeranog dijeljenja informacija s drugim ljudima.
Lifestyle / Flash | 11. 07. 2024. u 13:50 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadržavanje nekih stvari za sebe ne znači stvaranje lažne slike, nego održavanje vašeg osobnog prostora, prenosi Hack Spirit

Psihologija to podupire, jasno govoreći da postoje određeni dijelovi života koje biste uvijek trebali držati za sebe. U ovom ću članku podijeliti 8 stvari koje biste uvijek trebali držati privatnima, vođeni psihološkim uvidima. Ovdje se ne radi o tajnovitosti, već o zdravim granicama.

1. Pojedinosti o osobnom životu

Svi volimo dobru priču. A često su te priče o našim osobnim životima. Ali psiholozi ističu da pretjerano dijeljenje detalja iz osobnog života zapravo može naštetiti  našim odnosima.

Zašto je to tako ? Pa, prekomjerno dijeljenje može dovesti do nesporazuma, pogrešnih tumačenja ili čak zlouporabe informacija. Ne radi se o skrivanju tko ste, već o mudrom odabiru onoga što dijelite i s kim.

Kad dođete u iskušenje da ispričate sve detalje, zastanite. Razmislite o tome što dijelite, zašto to dijelite i s kim to dijelite.

2. Financijsko stanje

Novac je osjetljiva tema. A prema psihologiji, to je jedna od onih stvari koje je najbolje držati privatnim.

Dijeljenje vašeg financijskog stanja može izazvati nepotrebne usporedbe i osude. Može poremetiti ravnotežu odnosa, potičući zavist ili ljutnju.

Naučio sam to na teži način. Kad sam tek završio fakultet, dobio sam prilično dobro plaćen posao. Uzbuđen zbog svoje novostečene financijske neovisnosti, podijelio sam podatke o svojoj plaći s nekoliko prijatelja.

Dinamika našeg odnosa promijenila se gotovo trenutno. Došlo je do suptilnih promjena - neočekivano neprijateljstvo, iznenadno natjecanje kakvog prije nije bilo.

I tada sam shvatio svoju grešku. Novčana pitanja najbolje je držati u tajnosti. Ne zato što je to nešto čega se treba sramiti, već zato što donosi nepotrebne komplikacije u odnose.

Sada radije zadržavam svoj financijski status za sebe. To je učinilo moje veze mnogo zdravijima, i iskreno, to se ne tiče nikog osim mene.

3. Planove za budućnost

Jeste li znali da razgovor o vašim budućim planovima zapravo može smanjiti vjerojatnost da ćete ih ostvariti?

To je fenomen koji su psiholozi opsežno proučavali. Kada dijelimo svoje ciljeve, osjećamo osjećaj postignuća. Pohvale i pozitivne povratne informacije koje primamo varaju naš mozak da pomisli da smo već stigli do cilja.

Kao rezultat toga, naša motivacija opada i manje je vjerojatno da ćemo uložiti trud neophodan za postizanje tih ciljeva.

Kad planirate započeti novi posao, napisati roman ili trčati maraton, razmislite o tome da to zadržite u tajnosti dok ne postignete značajan napredak. 

4. Obiteljska pitanja

Obitelji, svi ih imamo i one su komplicirane koliko i raznolike. Psihologija ističe da javno raspravljanje o obiteljskim problemima može dovesti do osjećaja ranjivosti. To je kao da otvarate vrata svog doma da svi mogu zaviriti.

Svaka obitelj ima svoje uspone i padove. Otkrivanje ovih problema ne samo da zadire u privatnost drugih članova obitelji, već može stvoriti i negativnu sliku o njima.

U redu je potražiti pomoć od bliskog prijatelja ili stručnjaka kada se bavite obiteljskim problemima. No obiteljske stvari treba rješavati unutar obitelji.

5. Dobra djela

Činiti dobra djela je divna stvar. To dovoljno govori o vašem karakteru. Međutim, psihologija kaže da neprestano objavljivanje svojih dobrih djela može izgledati sebično ili neiskreno.

Kad nekome pomažete, činite to zato što to iskreno želite, a ne zbog priznanja ili pohvale. Objavljivanje vaših dobrih djela također može dovesti druge u neugodan položaj, osobito ako su oni ti koji su primili vašu pomoć.

Samo naprijed, budite ljubazni i uslužni. Ali zapamtite, pravi altruizam ne treba publiku.

6. Osobna uvjerenja

Naša osobna uvjerenja nas oblikuju i utječu na to kako vidimo svijet. Ona su duboko osobna i mogu biti izvor velike snage.

Međutim, psiholozi kažu da preotvoreno dijeljenje ovih uvjerenja može dovesti do nepotrebnog sukoba ili nesporazuma. Neće svi vidjeti svijet kao vi, i to je u redu. Naše različitosti čine nas jedinstvenima.

Dijeljenje svojih uvjerenja s nekim tko ih ne razumije ili ne poštuje može biti bolno. To se može činiti kao napad na vaš osobni identitet.

Zaštitite svoja uvjerenja dijeleći ih promišljeno i s poštovanjem. Zapamtite, ne radi se o pobjedi u raspravama, već o razumijevanju i tome da vas netko razumije.

7. Vaše strahove

Svi imamo strahove. Za mene su to visine. Od same pomisli da stojim na rubu visoke zgrade naježim se.

Ali otvoreno dijeljenje tih strahova ponekad može drugima dati priliku da manipuliraju nama. To je kao da nekome predajemo nacrt naše nesigurnosti.

Iako je važno suočiti se sa svojim strahovima i ponekad potražiti podršku, također je ključno odabrati s kim ćemo te strahove mudro podijeliti.

Jer, u pogrešnim rukama, naši strahovi mogu postati oružje. Zato ih pažljivo čuvajte. Ne radi se o skrivanju, već o očuvanju vašeg mentalnog mira.

8. Zamjeranja iz prošlosti

Ogorčenosti iz prošlosti može biti teško nositi sa sobom. Mogu vas kočiti i spriječiti da krenete naprijed.

Psiholozi ističu da nije zdravo otvoreno dijeliti takve stvari. Stalni razgovor o njima može održati rane svježima i spriječiti proces zacjeljivanja. Važno je nositi se s tim nezadovoljstvom nasamo ili sa stručnjakom i raditi na otpuštanju.

Uostalom, prošlost je u prošlosti s razlogom. Vrijeme je da se usredotočite na sadašnjost i budućnost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close