Zvuče li vam poznato?

Ako kod sebe prepoznajete ovih 7 ponašanja, vjerojatno ste “crna ovca” u svojoj obitelji

Svi mi imamo svoje osobine koje nas čine jedinstvenima. Ali ponekad se zbog ovih kvaliteta osjećamo kao da smo potpuno drugačiji od drugih i da ne možemo pronaći zajednički jezik.
Lifestyle / Flash | 30. 09. 2024. u 10:07 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li se tijekom odrastanja ikada osjećali kao da se jednostavno ne uklapate u svoju obitelj? Kao da ste nekako bili drugačiji od ostalih?

Svi mi imamo svoje osobine koje nas čine jedinstvenima. Ali ponekad se zbog ovih kvaliteta osjećamo kao da smo potpuno drugačiji od drugih i da ne možemo pronaći zajednički jezik.

Ovaj osjećaj je općenito poznat kao "crna ovca" obitelji, prenosi Global English Editing

Ali pogodite što?

To nije nužno loša stvar. Biti crna ovca može značiti da ste samo svjesniji sebe, kreativniji ili jednostavno radite ono što vas čini sretnim.

Gledajući unatrag, postoje određena ponašanja koja se ističu kod ljudi koji su bili odmetnici u svojim obiteljima.

Ako prepoznate ovih 7 ponašanja kod sebe, velike su šanse da ste bili crna ovca - i to bi mogla biti vaša najveća snaga.

1. Često vas vide kao buntovnika

Jeste li vi taj koji obično ide protiv mišljenja svoje obitelji? Možda ste odabrali drugačiji put u karijeri ili se možda vaša uvjerenja i vrijednosti ne poklapaju s ostatkom obitelji.

Nije da namjerno pokušavate biti teški. Jednostavno imate svoj pogled na stvari i ne bojite se to izraziti. To može izazvati napetost, naravno. Ali hej, to je također znak samopouzdanja i neovisnosti.

Ako ovo zvuči poznato, to bi mogao biti znak da ste bili "crna ovca" u svojoj obitelji. Biti buntovnik nije loša stvar – to samo znači da ste dovoljno hrabri da idete vlastitim putem.

2. Vi ste obiteljski žrtveni jarac

Dopustite mi da s vama podijelim osobnu priču. Dok sam odrastala, uvijek sam ja bila ta koju su optuživali kada nešto nije bilo u redu u našem kućanstvu.

Nije bilo važno radi li se o razbijenoj vazi ili nestalom kolačiću, moje je ime uvijek bilo prvo prozvano. Tada to nisam razumjela. Činilo se nepravednim i ponekad bolnim.

Ali kako sam odrastala, shvatila sam da to ima manje veze sa mnom, a više s time kako me moja obitelj doživljava. Bila sam drugačija. Nisam uvijek slijedila pravila i možda sam zbog toga bila lakša meta.

To podržava i psihologija. Ako ste se ikada osjećali kao vječni žrtveni jarac u svojoj obitelji, to bi moglo značiti da ste bili "crna ovca".

3. Često se osjećate neshvaćeno

Jeste li se ikada osjećali kao da govorite potpuno drugačijim jezikom od jezika vaše obitelji?Kao, izražavate svoje misli i osjećaje, ali nekako, čini se da oni to jednostavno ne shvaćaju?Doživjela sam to i nije nimalo ugodno.

Mnogo puta sam pokušavala objasniti svoje nekonvencionalne snove ili svoje netradicionalne izbore. Ali sve što sam zauzvrat dobila bili su prazni pogledi ili prezirni komentari.

To je frustrirajuće, znam. Ali taj osjećaj neshvaćenosti je dosta uobičajen među “crnim ovcama”.

Vaša jedinstvena perspektiva i individualnost ponekad mogu drugima predstavljati izazov da se povežu s vašim stajalištima.

4. Obično ste odmetnik na obiteljskim okupljanjima

Razgovarajmo o obiteljskim okupljanjima. Znate, oni događaji na kojima se svi okupljaju, dijele priče i stvaraju uspomene? Ali vama bi ti trenuci mogli izgledati malo drugačije.

Možda se nađete kako sjedite u kutu, i osjećate se kao da se ne možete povezati s ostatkom obitelji. Pokušavate se angažirati, ali čini se da vaši interesi i razgovori ne zanimaju ostatak obitelji.

Osjećati se kao autsajder tijekom obiteljskih okupljanja može biti teško za shvatiti. Ali to je također uobičajeno iskustvo za sve “crne ovce” u obitelji.

5. Razmišljate kreativno

Jeste li ikada čuli za izraz "lateralno razmišljanje"?

To je metoda rješavanja problema koja uključuje promatranje situacija iz jedinstvene, često kreativne perspektive.

Ispostavilo se da su mnoge "crne ovce" u obiteljima lateralnog mišljenja. Ako ste vi onaj u svojoj obitelji koji stalno ima netradicionalna rješenja, mogli biste odgovarati profilu crne ovce.

Iako to ponekad može dovesti do sukoba s konvencionalnijim članovima obitelji, to je zapravo vrijedna vještina. Vaši jedinstveni procesi razmišljanja omogućuju vam da vidite mogućnosti tamo gdje drugi vide samo prepreke.

6. Često duboko osjećate sve oko sebe

Dotaknimo se na trenutak emocija. Ako ste vi taj u svojoj obitelji koji osjeća stvari na dubljoj razini, mogli biste biti crna ovca.

Možda ste osjetljiviji na tuđe osjećaje ili ste možda vi taj kojeg duboko dirne umjetnost, glazba ili čak prekrasan zalazak sunca.

Ova dubina emocija vas ponekad može dovesti do toga da se osjećate neusklađeno s članovima obitelji, pogotovo ako su suzdržaniji u izražavanju emocija.

Ali da vam kažemo nešto – u redu je duboko osjećati. U redu je biti osjetljiv. To vas ne čini slabima, čini vas empatičnima i suosjećajnima.

7. Uvijek ste se usuđivali biti drugačiji

Biti "crna ovca" često znači da ste vi taj koji se usudio biti drugačiji. Odabrali ste izaći iz društvenih normi i očekivanja, možda čak i onih koje je postavila vaša obitelj.

Prihvatili ste svoje jedinstvene interese, slijedili svoje strasti i stali uz svoje vrijednosti, čak i ako nisu bile u skladu s drugima.

Ova hrabrost da budete ono što jeste, usprkos onome što drugi misle ili govore, nešto je čemu se treba diviti. To je dokaz vaše snage i individualnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close