Manipulacija

Ako netko koristi ovih 7 fraza, možda vas pokušava kontrolirati, tvrde psiholozi

Psihologinja dr. Daria Chase, dr. sc. kaže da kontrola u svakom odnosu može stvoriti negativnu dinamiku.
Lifestyle / Flash | 20. 09. 2024. u 11:42 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje trenuci kada je kontrola dobra stvar: kada počinjete s novom navikom i vježbate samokontrolu ili kontrolirate svoje financije postavljanjem proračuna za sebe. Ali postoje slučajevi kada je kontrola potpuno negativna - naime, kada romantični partner, član obitelji, šef ili prijatelj pokušava zadržati moć nad vama.

Kontrola nikad nije dobra stvar za vezu, ali postoje neki načini da prepoznate određene fraze koje ukazuju na ovu vrstu štetne manipulacije - tako da je odmah možete zaustaviti, prenosi Parade

Psihologinja dr. Daria Chase, dr. sc. kaže da kontrola u svakom odnosu može stvoriti negativnu dinamiku.

"To često dovodi do neravnoteže moći gdje potrebe, želje i mišljenja jedne osobe zasjenjuju potrebe druge" kaže ona. "Kontrola potkopava povjerenje i umanjuje individualnost. Zbog toga se možete osjećati kao da stalno hodate po jajima, ili još gore, da vaše mišljenje i želje nisu važni. Neravnoteža također može utjecati na samopouzdanje, pridonijeti stresu i tjeskobi te narušiti međusobno poštovanje koje je temelj svake zdrave veze."

Dr. Karyne E. Messina, psihologinja i autorica knjige It's Not Me, It's You!: How Narcisists Get What They Want and How to Stop Em, kaže da intenzivna potreba za kontrolom "može biti vlastiti oblik ranjivosti," dodajući kako su osjećaji superiornosti često povezani s intenzivnom potrebom za kontrolom drugih.

"Međutim, ti kontrolni impulsi često su obrambeni mehanizmi protiv duboko ukorijenjene nesigurnosti i straha", kaže ona. "Ti strahovi mogu proizaći iz rane traume u djetinjstvu, niskog samopoštovanja, opće anksioznosti, kulturnih ili društvenih utjecaja, pa čak i poslužiti kao mehanizam za suočavanje s osjećajem nemoći."

Ako netko koristi ovih 7 fraza, možda vas pokušava kontrolirati, tvrde psiholozi

1. "Pretjeruješ - to nije velika stvar."

Dr. Chase kaže da ova fraza umanjuje vaše osjećaje i iskustva, sugerirajući da je vaša reakcija pogrešna, "i time potkopava vaše samopouzdanje."

2. "Nikad ne bih rekao tako nešto. To je nešto što stalno govoriš."

Ova kontrolirajuća fraza spada u kategoriju gdje vas druga strana pravi ludim, prema dr. Messini, odnosno situacija kada netko pokušava natjerati žrtve da posumnjaju u vlastito pamćenje i razumijevanje.

3. "Samo ti pokušavam pomoći."

Ovu je frazu teško prepoznati er zvuči lijepo, zar ne? Ali kao što dr. Chase kaže, ako se ovaj izraz koristi za opravdavanje neželjenih savjeta ili radnji koje utječu na vašu autonomiju, to može biti oblik kontrole.

4. "Ne treba ti nitko drugi osim mene."

"Ova fraza vas izolira od drugih podržavajućih odnosa, čineći vas ovisnijima o osobi koja kontrolira", ističe dr. Chase.

5. "Tvojim prijateljima nije stalo do tebe. Ja sam jedini koji te voli."

Kao varijaciju gore spomenute fraze, dr. Messina kaže da je ovo još jedan primjer fraze koja vas pokušava izolirati. "Izjava može uzrokovati da se primatelj osjeća nesigurno, izolirano i na kraju ovisno o drugoj osobi", dodaje ona.

6. "Da me voliš, ti bi..."

"Ovo je klasična taktika manipulacije koja koristi vaše osjećaje kao polugu da vas natjera da udovoljite njihovim željama", kaže dr. Chase.

7. "Svi drugi misle da nisi u pravu."

Dr. Chase kaže da je ovo još jedna fraza koja vas izdvaja od drugih i tjera vas da sumnjate u vlastitu prosudbu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close