Bravo!

Ako ste prevladali ovih 8 strahova, mentalno ste jači nego što mislite

Ako ste se ikada suočili sa svojim strahovima, znate koliko je to zastrašujuće. Ako ste ih prevladali, onda znate koliko je to oslobađajuće.
Lifestyle / Flash | 10. 07. 2024. u 13:25 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je ukratko mentalna snaga. Ali, priznajmo, to nije tako jednostavno. Ljudski duh toliko je zamršena mreža, da preživljavanje naših strahova i postajanje emocionalno otpornim zahtijeva puno više hrabrosti, prenosi Hack Spirit

Ipak, neki od nas su bolji u tome od drugih. To je obično zato što su se uhvatili u koštac s ovih 8 specifičnih strahova.

1. Strah od neuspjeha

Neuspjeh je emocija bliska svim ljudima, koliko god je mi zanemarivali. Događa se svima, u bilo koje vrijeme, često bez upozorenja. A kad udari, to je poput udarca u trbuh.

Osjećate se iscrpljeno, poraženo i izranjavano. Međutim, oni od nas koji su se izravno suočili s ovim strahom znaju da nije kraj svijeta. Zapravo, to je obično početak nečeg boljeg.

Suočavanje s neuspjehom ne znači samo da ustanemo i obrišemo prašinu sa sebe. Također se radi o učenju, rastu i postajanju jačom osobom. Ako ste ikada osjetili žalac neuspjeha i ipak odlučili nastaviti, već ste pokazali nevjerojatnu mentalnu snagu.

Možete prepoznati kada se bojite neuspjeha, ali svejedno to činite. Tada znate da mentalno jačate.

2. Strah od odbijanja

Odbijanje. Gorka pilula za progutati, nema što. Taj strah od neprihvaćanja i odbijanja može doći s bilo kojeg mjesta: prijatelji, obitelj, posao, romantični interesi. Popis je beskrajan.

Ali dopustite da vam ispričam svoju osobnu priču.

Sjećam se da sam se prijavio za posao koji sam stvarno želio. Imao sam sve kvalifikacije, ispravan stav i bio sam više nego spreman raditi. Ali onda mi je stigla odbijenica. Bilo je pristojno, ali poruka je bila jasna: ja nisam bio taj kojeg su tražili.

To je boljelo. Na trenutak sam se osjećao bezvrijedno. Ali tada se dogodilo nešto iznenađujuće.

Shvatio sam da se ovo odbijanje ne odnosi na mene kao osobu; to je bio samo jedan posao koji nije uspio. I ta me spoznaja ojačala. Sada se izravno suočavam s odbijanjima. Još uvijek bole, ali me više ne definiraju.

Dakle, ako ste prevladali strah od odbijanja, mentalno ste jači nego što mislite. Naučili ste odvojiti svoju vrijednost od vanjskih mišljenja i to je impresivan podvig.

3. Strah od promjene

Promjena je jedina konstanta u životu. Ipak, to je jedan od najčešćih strahova s kojima se mi, kao ljudi, borimo.

Volimo svoje zone udobnosti. One su poznate, predvidljive i sigurne. Ali život nije zamišljen da se živi u kutiji. U životinjskom carstvu prilagodba je ključna za preživljavanje. Vrstama koje se ne uspiju prilagoditi promjenjivom okolišu prijeti izumiranje. I stvari nisu previše različite za ljude.

Ako ste pobijedili strah od promjene, pokazali ste izuzetnu mentalnu otpornost. Naučili ste se prilagoditi i napredovati uslijed neizvjesnosti i nepredvidljivosti.

Odmaknuti se od onoga što znamo i zakoračiti u nepoznato zahtijeva ogromnu hrabrost. To znači da ste fleksibilni, otvorenog uma i spremni za rast - sve su to znakovi snažnog mentalnog karaktera.

4. Strah od samoće

Biti sam može djelovati zastrašujuće. Ostajete samo vi, vaše misli i puno tišine.

Ali postoji jasna razlika između ostajanja samih i osjećaja usamljenosti.  Biti sam može biti mirno, pomlađujuće iskustvo. Daje vam priliku da razmislite, opustite se i ponovno se povežete sa sobom.

Iako je prirodno žudjeti za društvom, prevladavanje straha od samoće predstavlja veliku mentalnu snagu. Naučili ste uživati u vlastitom društvu i cijeniti tišinu. Shvatili ste da samoća ne znači nužno i usamljenost.

Prihvaćanje vremena koje provodite sami znači da se osjećate ugodno u vlastitoj koži, sposobni ste za samorefleksiju i osobni rast.

5. Strah od nepoznatog

Nepoznato može biti zastrašujuće mjesto. To je područje ispunjeno pitanjima, sumnjama i neizvjesnostima. Ipak, to je i mjesto beskrajnih mogućnosti i potencijala.

Sjećam se kad sam se zbog posla morao preseliti u novi grad. Tamo nisam nikoga poznavao i sve mi je bilo nepoznato. Osjećao sam se izgubljeno i utučeno.

Ali kako je vrijeme prolazilo, našao sam svoj oslonac. Kretao sam se kroz grad, upoznao nove ljude i čak otkrio neke skrivene dragulje koji su mi postali omiljena mjesta.

Prevladavanje straha od nepoznatog dokaz je vaše mentalne snage. To znači da ste otvoreni za nova iskustva, čak i kada su zastrašujuća ili neugodna.

Vjerujem da u tim trenucima neizvjesnosti doista pronalazimo sebe, spoznajemo svoj potencijal i postajemo jači.

6. Strah od uspjeha

Uspjeh. To je ono čemu svi težimo, zar ne? Ali vjerovali ili ne, uspjeh može biti i izvor straha.

To je strah da nakon što postignemo svoje ciljeve, nećemo moći održati svoju izvedbu ili ispuniti očekivanja drugih. Briga je da ćete doći u središte pozornosti i postati meta promatranja.

Ali evo u čemu je stvar. Prevladavanje straha od uspjeha pokazuje golemu mentalnu snagu. To znači da ste prihvatili da uspjeh dolazi s vlastitim nizom izazova i da ste spremni s njima se izravno suočiti.

Prihvaćanje uspjeha znači da se ne bojite zablistati, biti viđeni i nastaviti se penjati još više.

7. Strah od osude

Osuđivanje je nešto zbog čega se većina nas osjeća neugodno. Strah od onoga što drugi misle može paralizirati, često nas sprječava da budemo ono što smo istinski ili da slijedimo svoje snove.

Ali, ako ste prevladali strah od osude, pokazali ste nevjerojatnu mentalnu snagu. To znači da više cijenite vlastito mišljenje od buke koja dolazi iz vanjskog svijeta.

Shvaćate da svatko ima svoje mišljenje i to je u redu. Ono što je važno je kako vidite sebe i kako odlučite voditi svoj život. Prevladavanje ovog straha znači da ste samopouzdani, sigurni u sebe i da se ne ispričavate.

8. Strah da nećete biti dovoljno dobri

Ovaj strah je možda najuniverzalniji – strah da jednostavno nismo dovoljno dobri.

Ako ste prevladali ovaj strah, pokazali ste nevjerojatnu mentalnu snagu. To znači da ste shvatili da vlastita vrijednost nije definirana savršenstvom, već trudom i rastom.

Znate da ste dovoljni takvi kakvi jeste, sa svim svojim vrlinama i manama. A to je najvažnija stvar koju treba znati o prevladavanju strahova i izgradnji mentalne snage.

 

Kopirati
Drag cursor here to close