Bitno je

Ako želite otkloniti sumnju u sebe, vrijeme je da prihvatite ovih 8 istina

Svi smo sposobni odbaciti vlastitu nesigurnost.
Lifestyle / Flash | 22. 08. 2024. u 15:13 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uobičajena borba onih u mojoj zajednici je sumnja u sebe. Imamo cilj. Gledamo što se od nas traži da postignemo navedeni cilj. Osjećamo sumnju u sebe. Problem je u tome što nam sumnja često daje razlog da izbjegavamo učiniti ono što treba učiniti kako bismo dobili ono što želimo, prenosi Your Tango. 

Dobra vijest je da sve ovo znači da ste čovjek. Svi to doživljavamo. Još uvijek osjećam sumnju u sebe. Sumnja je znak da rastemo i nikada neće u potpunosti nestati. Ali njime se može upravljati tako da možete nastaviti živjeti svoj život bez sputavanja.

Ako želite otkloniti sumnju u sebe, vrijeme je da prihvatite ovih 8 bitnih istina:

1. Postavite male ciljeve

Nazovite stvari njihovim imenom i učinite ih lakšim. Kada obavljate ove jednostavne zadatke, shvaćate da ste sposobni i da možete nešto poduzeti i dovršiti stvari. Takve stvari će vam trenutno podići samopouzdanje. 

2. Zaposlite se

Teško je, ako ne i nemoguće, imati sumnju u sebe dok smo u jeku akcije. Što više radimo, manje razmišljamo o takvim stvarima i bolje se osjećamo. Ako se dosađujete na kauču, ustanite i očistite kuhinjski sudoper. Primijetit ćete koliko se bolje osjećate.

3. Budite dosljedni

Čvrsto povjerenje gradi se dosljednošću. Dosljedno djelovanje na stvarima koje vrijedi činiti, izgrađuje vašu disciplinu i dovodi do izgradnje i stvaranja stvari. Dosljedno stvaranje će vam pomoći više od bilo koje tablete.

4. Prihvatite svoje neuspjehe

Velike su šanse da sumnja proizlazi iz naših percipiranih prošlih neuspjeha. Gledati na neuspjeh kao na lošu stvar je loša navika. No ovako nešto se može promijeniti. Započinje uviđanjem grešaka iz prošlosti i radu na njima.

5. Provjerite svoja uvjerenja

Pravi borci u ovoj igri nikada ne vjeruju svojim mislima. Oni su itekako svjesni koliko je glupo vjerovati svim našim mislima. Sva naša uvjerenja o tome tko mislimo da jesmo su samo procjene.

Sve su one izgrađene iz misli, a misao je iluzija. Svako mišljenje se može osporiti. Kada to učinimo, vidimo novu perspektivu - kut koji trenutno razrješava sumnju. Prema istraživačima, da biste prevladali sumnju u sebe, morate naučiti osporiti uvjerenje da niste sposobni za uspjeh.

6. Okružite se pozitivnim utjecajima

To je klišej, ali je takav s dobrim razlogom. Kao društvena bića, možemo ozbiljno shvatiti riječi drugih. Ako ste okruženi kretenima, znate što vam je činiti. Morate se odmaknuti od njih. Ako ne možete, postavite granice i budite odlučni.

Potražite pozitivne mentore, trenere i prijatelje koji žele da pobijedite i potiču vas da riskirate. A ako za sada ne možete pronaći druge, budite svoj najveći navijač i okružite se dobrim knjigama, inspirativnim filmovima i iskustvima učenja.

Istraživači potvrđuju da se prevladavanje sumnje u sebe zbog neuspjeha, može postići ako imate ljude oko sebe koji vam mogu ponuditi ohrabrenje, podršku, vodstvo i povratne informacije.

7. Pazite na svoje zdravlje

Ovaj je pomalo dosadan, ali je jako važan savjet. Postoji velika povezanost između fizičkog i mentalnog zdravlja. Sumnja dobiva udarac kada steknemo dobre navike i djelujemo iz zdravog tijela, neometanog toksičnošću.

Budite iskreni prema sebi. Na koje načine loše postupate sa svojim tijelom (a time i umom)? Budite jaki i prekinite ih.

8. Prestanite se pokušavati 'popraviti' i usredotočite se na uspjeh

Postoje neke stvari, kao što smo već spomenuli, koje možete učiniti kako biste poboljšali svoju situaciju. Problem nastaje kada smo opsjednuti svojom neadekvatnošću i uđemo u često cjeloživotnu potragu za samopomoći.

Što ako ste takvi kakvi jeste? Možda vam nije potrebna terapija nego da jednostavno mislite ljepše o sebi i da ne jurite za velikim uspjehom.

Kopirati
Drag cursor here to close