Zašto se izlazi na ulicu

Boban Stojanović: Parada ponosa je pitanje ljudskih prava i zalaganje za poštovanje

Lifestyle / Flash | 12. 03. 2015. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što parada ponosa predstavlja, zašto se organizira, zbog čega LGBT osobe imaju potrebu da izlaze na ulicu? O ovim pitanjima govorio je na današnjoj info sesiji Sarajevskog otvorenog centra Boban Stojanović, LGBT aktivist iz Srbije.

Stojanović je gotovo 20 godina angažiran u oblasti prava LGBT osoba, osnivač je LGBT organizacije Kvirija centar i jedan je od organizatora beogradske parade ponosa.

Rekao je da je parada ponosa pitanje ljudskih prava i zalaganje za poštovanje ljudskih prava kao što su pravo na slobodu okupljanja, sigurnost, slobodu izražavanja.

Podsjetio je da zakon daje sva ta prava, ali da se isti ne poštuje. Tako da dolazi do slučajeva nasilja nad LGBT populacijom, ali i da zbog svog seksualnog opredjeljenja dobivaju otkaze na poslu.

''Mi smo tu, postojimo, vaši smo sugrađani i sugrađanke i želimo da se naša prava poštuju. Brutalna vidljivost je veoma bitna i ona nije provokacija zbog toga što nam je veoma bitno okupiranje javnog prostora koji nam pripada, svakog parka, ulice, trga i da se osjećamo sigurni u tom javnom prostoru'', kazao je.

Pojasnio je da se otvorenost i demokratičnost jednog društva mjeri time koliko je ono spremno da podnese pride koji u svijetu postoji već 40-50 godina.

Stojanović smatra da je važno da se ljudi odrede prema nasilju, prema tome da neko može da bude napadnut, da dobije otkaz s posla, da ne može da unajmi stan s partnerom.

''Ne moraš me podržavati i dokraja razumijeti, ali moraš se odrediti prema nasilju i diskriminaciji'', kaže Stojanović.

Većina parada ponosa se organizira u lipnju da bi se održalo sjećanje na stounvolsku pobunu od koje je i krenuo bunt i borba za prava LGBT osoba. Putem parade ponosa se pokušava usmjeriti ppzprnost javnosti na kršenja prava LGBT osoba.

Putem parade ponosa se ostvaruje elementarno pravo, zagarantirano ustavom, na slobodno okupljanje i protest, protest koji ima za cilj da naglasi da je diskriminacija i nasilje prema LGBT osobama i dalje prisutna.

Kopirati
Drag cursor here to close