procurilo u javnost

Bogati i slavni u panici zbog skrivanja milijuna u švicarskoj banci

Lifestyle / Flash | 10. 02. 2015. u 13:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumenti koji su 'procurili' u utorak ujutro jasno dokazuju da je švicarski ogranak britanske banke HSBC bio 'drugi dom' za mnoge poznate glumce, modele, pjevače, tajkune, diktatore i raznorazne kriminalce. Svi oni su pokušali izbjeći plaćanje poreza i sakriti dio svog bogatstva, a kako istraga pokazuje, HSBC im je sve do jučer bio idealno utočište.

Na listi je oko 106.000 imena, a njihova zanimanja su stvarno šarolika - od nogometaša do trgovaca oružjem. Riječ je o podacima koji obuhvaćaju razdoblje od 2005. do 2007. godine te više od 30 tisuća računa u posjedovanju 100 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz preko 200 zemalja. Pretvoreno u novčanu vrijednost govori se o 120 milijardi dolara.

Skandal je izbio nakon što su novinari Guardiana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, došli su u posjed dokumenata koji su procurili u javnosti, a koji otkrivaju kako je švicarska podružnica HSBC-a u omogućavala klijentima podizanje velikih količina novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj. Vjeruje se kako je banka bogatim klijentima savjetovala kako izbjeći poreze te zatajiti milijune dolara. Prema pisanju stranih medija, HSBC je izdavao novčanice kojima je nemoguće ući u trag. Uz to, HSBC je osumnjičen i da je klijentima pomagao prikriti "crne račune" od europskih poreznih vlasti.

HSBC svoju obranu temelji na činjenici kako su sigurnosne i informativne mjere značajno napredovale u odnosu na 2007. te da su poduzete sve mjere potrebne da se pročiste klijenti koji "ne zadovoljavaju nove standarde", čime je navodno smanjen broj klijenata za čak 70 posto, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close