Par savjeta

Evo kako zaštititi svoju odjeću od ljetnih moljaca

Moljci mogu oštetiti vunu, svilu i tepihe, a da toga niste svjesni dok ne bude prekasno.
Lifestyle / Flash | 29. 08. 2024. u 09:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što Julia Dee, osnivačica Total Wardrobe Care, objašnjava: "Moljci vole više temperature i to im je sezona parenja. Ulijeću kroz prozore tražeći mirna, tamna mjesta za polaganje jaja."

U ovom članku stručnjaci dijele najbolje savjete za zaštitu odjeće od ljetnih moljaca, prenosi Fashion Edits. Pa krenimo!

Očistite svoj ormar

"Ako ste uočili moljce u svom domu, bilo da su počeli nagrizati vašu odjeću ili se samo zadržavaju u vašem ormaru, prvi korak je osigurati da se više ne vrate", kaže Williams.

Ako postoji najezda moljaca, najvažniji korak je procijeniti situaciju.

"Možda postoji mnogo odjeće koja je zaražena, a neka nije, ali ne biste htjeli riskirati da se problemi nastave. Odredite koju odjeću zadržati, a koju baciti prije nego što nastavite s daljnjim mjerama opreza," predlaže Williams.

"Prije nego što bilo kakvu odjeću vratite u svoj ormar ili jedinicu za pohranu, svakako usišite prostor i očistite površine kako biste bili sigurni da ste uklonili sve što je ostalo."

Kako biste spriječili moljce, pažljivo koristite insekticid. Malim kistom ga nanesite po cijelom ormaru. Kako bi zaštitili tepihe i tepihe, on predlaže korištenje aerosol spreja.

Operite odjeću

"Ako sumnjate na bilo kakve znakove najezde moljaca u vašem ormaru, svakako operite odjeću na najvišoj mogućoj temperaturi (prema uputama na odjevnom predmetu) kako biste uništili sve tragove", savjetuje Williams.

"Sve što se ne može prati u perilici, pošaljite u kemijsku čistionicu na profesionalno pranje. Sve što je stvarno oštećeno (s rupama ili upornim jajima koja žive na površini) odmah bacite."

Redovito usisavajte svoj dom

Kako biste spriječili povratak moljaca, Williams preporučuje da usišete svoj dom odmah nakon što otkrijete da vam je odjeća zaražena. "I činite to redovito, barem jednom tjedno, uključujući svoj ormar, police i druga područja gdje držite odjeću", dodaje.

Poduzmite mjere predostrožnosti

Dee predlaže da pletivo pohranjujete u prozračne vrećice kako biste spriječili da ga moljci pojedu. Moljce privlači kašmir, vuna, svila, a ponekad i pamuk, osobito ako su zaprljani hranom, životinjskom dlakom ili znojem.

"Uvijek kažem svojim klijentima, ako ostavite kašmir vani, okačen na stolicu, to vam je kao da ste ostavili hranu i očekivala da je pas neće pojesti!" dodaje ona.

"Vakuumirajte izvansezonsku odjeću kako biste spriječili oštećenja od moljaca. Ako koristite kutije, uvjerite se da su hermetički zatvorene i da neće pustiti ništa unutra."

Investirajte u dodatke protiv moljaca

Vrećice od lavande i vješalice od cedrovine dvije su stvari koje moljci mrze, ističe Williams – napominjući da su to "lako dostupni dodaci koje možete dodati u svoj ormar kako biste odvratili male insekte. Pospite vrećice lavande između hrpe odjeće kako biste spriječili moljce."

Dee također predlaže kutije protiv moljaca. "Ove zamke koriste feromone ženki moljaca za privlačenje i hvatanje mužjaka moljaca na ljepljivim pločama", objašnjava ona.

Koristite četku za odjeću

Četke od konjske dlake ili dlake vepra s drvenom drškom također su odličan alat za tjeranje moljaca.

"Očetkajte odjeću na otvorenom pri jakom svjetlu, fokusirajući se na šavove i nabore", savjetuje Williams. "To će pomoći uništiti sva jajašca koja preostanu."

 

Kopirati
Drag cursor here to close